Budite oprezni sa ljudima koji vam mnogo laskaju - Koja je tajna šarma narcisa i manipulatora

Manipulatori i narcisi su jako slični, mnogi od njih su u stanju gaziti preko drugih kako bi postigli svoje ciljeve i ne mare za tuđa osjećanja. 


Međutim, ono po čemu se posebno ističu je njihov šarm. Britanski psiholog Pol Dolan ističa da mnoge narcise i manipulatore smatramo privlačnima upravo zbog njihovog šarma iako oni u stvari nisu mnogo privlačniji od drugih ljudi. 

Često možete vidjeti neke jako privlačne žene pored muškarca koji je osrednjeg izgleda i koji u stvari nije ništa posebno. Često se pitamo šta tako lijep ažena traži pored takvog muškarca, a kada ga upoznamo vidimo da je njegov šarm ono što ju je u stvari privuklo njemu. 



Oni imaju jako snažnu harizmu i šarm i mnoge stečene ili urođene vještine koje im omogućavaju da vješto manipulišu drugima. Manipulatori mogu jako lako steći moć nad nekom osobom iz razloga što oni sebi postave takav cilj, a znamo da kada oni nešto žele u stanju su gaziti preko drugih kako bi to ostvarili. 

Nije bitno da li je riječ o muškarcima ili ženama, neki manipulatori odlično znaju kako postati privlačni drugim ljudima. Oni se smješkaju, šale se te djeluju veoma iskreno i simpatično. Naravno, sve to je samo maska iza kojih kriju svoje prave namjere. 



Kako bi kontrolisali ljude manipulatori često koriste osjećaj krivice. Oni se vješto služe svim mogućim alatima sugestije kako bi se osoba pored njih osjećala kriva za sve. Pored takvog muškarca žena često misli kako je ona loša supruga i ljubavnica dok je on dobar muž i brižan muškarac. 

Ako nedostaje novca u njihovoj porodici on će učiniti da se žena osjeća kao da ne zarađuje dovoljno, a on je taj koji se trudi obezbjediti sve porodici. Kada jednom upatnete u mrežu manipulatora jako e teško izaći iz nje, posebno ako su u cijelu priču uključena djeca.

Međutim, to je mono što se mora uraditi kako bi se održalo vaše mentalno zdravlje. Jako je važno uvijek slušati svoj unutrašji glas. Ako vam se neka osoba učini jako dobrom i simpatičnom, ali vam vaš unutrašnji osjećaj govori da nešto nije u redu, poslušajte ga i malo se distancirajte od te osobe. 

Budite posebno oprezni u društvu osobe koja mnogo laska, jer je laskanje jedan od najčešćih znakova da ste u društvu narcisa ili manipulatora. Posebno obratite pažnj na način na koji oni govore o svojim bivšim partnerima. Oni će o njima uvijek govoriti loše, a sebe će predstavljati kao žrtvu. 

Ako vam se učini da neka osoba pokušava da manipuliše sa vama, vjerujte da vam se ne čini i ne zanemarujte jasne znakove. Ponekad nam naš unutrašnji glas može mnogo toga reći i upozotiti nas samo ako ga pažljivo slušamo. Zato slušajte svoj unutrašnji glas pažljivo i nemojte da zanemarujete njegove signale

Pokreće Blogger.