Psiholog objašnjava: Uvrede su drsko kršenje ličnih granica koje se ne bi smjelo tolerisati

Nije rijedak slučaj da jedan partner dozvoljava drugome da ga vrijeđa, a to se najčešće dešava u svađama.


Međutim, često se može desiti da jedan partner vrijeđa drugog bez nekog posebnog razloga. Kada nas uvrijedi neko ko nam nije posebno blizak često oštro odgovaramo na uvredu ili prekidamo komunikaciju. Psiholog Vladimir Reshetnikov ističe da je prilično čest problem da muž ili žena vrijeđaju jedno drugo. 

Ako je vaš partner neko čiji je sistem vrijednosti i psihičko stanje dopuštaju sebi uvrede, nećete ni primjetiti kada takvo ponašanje postane svakodnevno. Takva osoba u početku može govoriti negativno o drugim ludima ili bivšim partnerima. 



Nakon toga može sa prezirom govoriti o nekim vašim postupcima, a zatim vas počinje indirektno vrijeđati. Takvo ponašanje vašeg partnera u velikoj mjeri zavisi od vas. Posebno ako ste osoba koja je sklona suzavisnim odnosima.

Često osobe kojima su upućene uvrede pokušavaju pronaći uzrok takvog njegovog ponašanja u sebi i pokušavaju nešto popraviti u nadi da će uvrede prestati. Međutim, za njega su uvrede postale direktan način da kontroliše vaše samopoštovanje. 



Osobama koje imaju nisko samopoštovanje je lakše nametnuti osjećaj krivice čak i za one situacije u kojima nisu krivi. Tako u jednom momentu postajete zbunjeni i pitate se da li ste zaista vi krivi za sve. Ako vaš partner dozvoljava sebi da vas vrijeđa, onda problem nije u vama već u njemu. 

Uvrede su izuzetno bolan i drzak način da kršenja ličnih granica koje se ni pod kojim okolnostima ne mogu opravdati. Ako vas partner često vrijeđa morate preispitati svoje lične vrijednosti i kako se odjećate prema sebi. 

Morate naučiti kako postaviti jasne granice u svojoj vezi kako ne biste bili povrijeđeni. Nemojte dozvoliti nikome da vas vrijeđa posebno ne svom partneru. Da vas voli on to nikada ne bi uradio i ne postoji opravdanje za njegovo takvo ponašanje.

Pokreće Blogger.