"Ja znam najbolje šta je dobro za tebe" - 6 znakova koji bi mogli otkriti nezrele roditelje

Biti emocionalno zrela osoba znači znati kontrolisati svoje emocije, prihvatiti tuđe stavove i preuzeti odgovornost za svoje postupke. 


Jako je važno znati kontrolisati svoje emocije i raditi na njima, a to je posebno važno kada dobijete djecu. Emocionalno nezreli roditelji mogu imati negativan uticaj na svoju djecu, a da toga često nisu ni svjesni. Koje su karakteristike emocionalno nezrelih roditelja, pročitajte u nastavku. 

1. Obezbjediće svojoj djeci fizičke, ali ne i emocionalne potrebe; Emocionalno nezreli roditelji će se uvijek truditi da obezbjede svojoj djeci sve ono što im je potrebno, međutim, nisu dobri u pružanju emocionalne podrške svojoj djeci. 



Ako je njihovo dijete zabrinuto ili uznemireno zbog nečega, oni lako mogu odbaciti ta osjećanja jer ne mogu razumjeti kako dijete koje ima sve može imati neki problem. 2. Ne znaju izraziti osjećanja; Djeci je važno da se osjećaju voljeno, a emocionalno nezreli roditelji nisu dobri u pokazivanju dubokih osjećanja. 

Možda je razlog tome način na koji su oni sami odgojeni, možda su i oni u djetinjstvu bili uskraćeni za neke emocije. 3. Ne prihvataju mišljenje djece; Emocionalno nezreli roditelji smatraju da oni jedini znaju šta je ispravno i šta je potrebno njihovom djetetu. 



Ponekad djeci nameću neke stvari, iako djeca to ne žele, jer smatraju da je to za njih najbolje. 4. Ponašaju se djetinjasto; Kao što smo već rekli, emocionalno nezreli roditelji ne znaju kako pravilno izraziti odjećanje, pa ipak ponekad mogu očekivati od svoje djece da pogode kako se oni osjećaju.

Djeca zbog toga mogu osjećati krivicu i smatrati da su ona kriva za neka osjećanja svojih roditelja. 5. Emocionalno nezreli roditelji često napadaju svoju djecu; Emocionalno nezreli roditelji mogu lako izgubiti živce ili čak kriviti dijete za neke stvari koje su ih uznemirile. Djeca ovakvih roditelja postaju oprezna i žive u strahu da ne izazovu bijes roditelja. 

 6. Ponašaju se nestabilno; Raspoloženje emocionalno nezrelih roditelja se jako lako mijenja pod uticajem drugih ljudi ili nekih vanjskih faktora. U jednom momentu mogu biti najbrižniji roditelji na svijetu, dok u drugom momentu mogu ignorisati svoju djecu.

Pokreće Blogger.