Stid u snu je znak potisnutih strahova i nesigurnosti - Značenje snova sa stanovišta psihologije

Snovi često mogu predstavljati jasan odraz problema koji nas muče u svakodnevnom životu. 


Stručnjaci ističu da postoje određeni snovi koji se stalno ponavljaju i u određenoj životnoj dobi se jave kod mnogih ljudi. Ključ tumačenja snova nije samo u prepoznavanju znakova i njihovom značenju. Trebaju se uzeti u obzir i druge stvari koje osoba sanja. 

1. Napad, potjera; Često su sa napadima i potjerama povezane dječije noćne more koje djeca mogu pamtiti cijeli život. Napadač može biti odraz temeljnog straha ili želje koje potiskuje naš ego dok smo budni. Prijetnja u snu može biti odraz neke stvarne opasnosti u svakodnevnom životu. 



Takvi snovi mogu biti odjeci instinkta koje smo naslijedili od primitivnih predaka, koji su morali biti na oprezu i cijelo vrijeme strahovati od napada velikih predatora. 2. Osjećaj srama; Stid u snu može biti znak potisnutih strahova, slabosti i nedostatak samopouzdanja. 

Takođe može biti i posljedica nesigurnosti koja je povezana sa seksualnišću. 3. Intimni odnosi; Istraživanja su pokazala da muškarci češće sanjaju intimne odnose od žena. Teško je reći jesu li to urođene razlike ili su nastale kao posljedica odgoja i utjecaja društva i okoline. 



Možda se u takvim snovima očituje naš biološki instinkt za reprodukciju i problemi sa kojima se suočavamo pokušavajući to ostvariti u uvjetima moralnih ograničenja koja nameće društvo. 4. Pad; Mnogo češće sanjamo padove nego letove. 

Vrlo je vjerojatno da su takvi snovi povezani sa naglim padom razine neurotransmitera (kemikalija putem kojih se impuls prenosi s jednog neurona na drugi) u mozgu pri promjeni faze sna. Snovi o padu mogu imati i simbolično značenje, odražavajući nagle promjene, uništavanje uobičajenog načina života, gubitak i psihološke traume. 

Povremeno se u takvom snu pad može razviti u globalnu katastrofu, apokalipsu, kolaps čitavog svijeta. 5. Ponoljeni pokušaj da nešto napravimo; San u kojem uvijek iznova pokušavamo nešto napraviti odražava strah skriven duboko u nama od pada u začarani krug, iz kojeg nećemo moći izaći, unatoč svim našim naporima. 

To može biti uzrokovano poslom, učenjem ili ličnim odnosima. U međuvremenu, sa stanovišta budizma, takvi se snovi mogu posmatrati kao duhovno otkrivenje, koje pokazuje pravu suštinu naših vezanosti kao izvora patnje.

Pokreće Blogger.