Zašto se često zaljubimo u sliku koju smo stvorili o osobi, a ne u nju - Psiholog objašnjava

Veoma često se dešava da se zaljubimo u sliku koju smo stvorili o nekoj osobi u svojoj glavi, a ne u tu osobu. 


Vidimo samo one njene dobre osobine, one koje nama odgovaraju i ne želimo vidjeti ništa drugo osim toga. U našoj glavi ta je osoba savršena, upravo onakva kakva nam je potrebna i kakvu smo oduvijek čekali. Međutim, nakon nekog vremena, kada se osjećanja malo smire, vidimo da ta osoba nije ono što smo mislili da jeste. 

Zbog čega se to dešava? Zbog čega stvaramo u svojoj glavi drugačiju sliku o nekoj osobi nego što ona zaista jeste? Sliku o nekoj osobi formiramo iz objektivno dostpušnih informacija, interakcije i prvog utiska koji osoba ostavi na nas. 



Često smo skloni tome da idealizujemo neku osobu i dajemo joj neke osobine koje ona možda i ne posjeduje, a sve to je čini većom u našoj glavi. Međutim, ta osoba uglavnom neće ispuniti onu sliku koju smo stvorili i, prije ili kasnije, realnost prodire. 

Dolazi do konflikta između realnosti i snova, između vaše slike i osobe koja je zaista tamo, a koju u stvari ne poznajete. Kada je dvoje ljudi zaljubljeno, prisutne su bar četiri osobe, ponekad i više. I tada dolazi do problema jer se nikada ne zaljubljujemo u tu osobu već vlastiti sliku koju smo stvorili koju ta osoba uglavnom ne ispunjava. 



Jako je teško graditi takve odnose jer u ovom slučaju ljubav ne nastaje u srcu, već u glavi. Osjećaj ljubavi mijenjamo za osjećaj vezanosti, vlastitu projekciju i nadu da će veza uspjet, što se uglavnom ne dešava. Trudimo se izgraditi dobar odnos sa nekom osobom, a miješamo stvarnu osobu sa onom koju smo stvorili u našoj glavi, a nismo svjesni da je taj odraz u stvari odraz nas samih u drugima. 

Stvaramo iluziju, zaljubljujemo se, mrzimo, stvaramo prijatelje i neprijatelje i sve su to naši odrazi u drugima. Ako se ne vratimo u stvarnost i ne shvatimo ko smo i dalje ćemo viđati odraze nas samih u drugima. Vodićemo ljubav sa vlastitim odrazom i borićemo se sa vlastitim odrazom.

Pokreće Blogger.