Kako znati da li vas kroz život vode istinske želje ili osjećaj dužnosti - Psiholog otkriva

Od malih nogu su nas uglavnom učili šta to "moramo", a niko nam nije rekao da je ono što želimo mnogo važnije od toga. 


Morali smo se ponašati onako kako drugi od nas očekuju, a ne kako mi želimo. Često su se naše potrebe smatrale hirovitim, a naše želje su se ismijavale ili kažnjavale. I u odrasloj dobi su se mnogi nastavili ponašati tako oslanjajući se na tuđe potrebe i zanemarujući svoje želje. 

Kako razumjeti da naš život prati stav "moram" umjesto "želim"? 1. Ne jedete zato što morate već zato što je vrijeme za ručak, pa često ne znate ni da li ste gladni ili siti. 2. Imate osjećaj da ne živite svoj život već tuđi. Plašite se pratiti svoje želje i snove jer se plašite kako će drugi reagovati na to. 



3. Ne znate odbiti ljude i pokušavate svima ugoditi. 4. Tuđi interesi su vam važniji od vaših želja i potreba. 5. Stalno imate finansijskih poteškoća, često posuđujete novac. 6. Osjećate krivicu kada se zabavljate ili odmarate. 7. Vaša energija je stalno na minimumu i nikako ne uspijevate da je podignete. 

8. Povremeno se pojavi pomisao da ne želite baš ništa. 9. Ne znate kako se opustiti i uživati u životu. 10. Živite svoj život kao da je nacrtan i unaprijed isplaniran, a svoje želje i snove ostavljate za neki drugi povoljniji period koji možda nikada neće doći. 



Stručnjaci ističu kako je, u slučaju da ste se pronašli u 5 ovih izjava, poželjno potražiti pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da prebrodite ovaj problem bez posljedica za vas. Takođe, postoji nekoliko načina da sami riješite problem. 

1. Svaki dan se sjetite svojih želja i zapisujte ih na papir. To mogu biti jednostavne želje. Ova metoda vam može pomoći da uspostavite kontakt sa svojim tijelom i njegovim potrebama. 2. Pokušajte pronaći svoje lične granice. Prije nego što ponudite pomoć drugoj osobi zapitajte se da li ste dužni pomagati drugima. 

Da li zaista želite pomoći ili samo želite da ne ispadnete loša osoba? Budite slobodni da kažete NE ako nešto ne želite. Prvo odbijanje će vam biti najteže, ali ćete se vremenom naviknuti. 3. Izbacite iz svog riječnika riječi TREBAM i MORAM. Zamjenite ih za rijeć ŽELIM. 

Umjesto da kažete "Moram pomoći majci oko kućnih poslova" recite "Želim pomoći majci oko kućnih poslova." Tada ćete znati da li to zaista želite ili u vama govori osjećaj dužnosti.

Pokreće Blogger.