Filozofija života: Svako se može mijeniti ako želi - Zašto ne bi trebali prihvatiti osobu takvu kakva je

Svaku osobu morate shvatiti, oprostiti joj i prihvatiti je takvu kakva jeste. 


Ne možete zahtjevati od nje da se mijenja već je morate prihvatiti sa svim njenim manama i vrlinama. Sve su ovo samo besmislice. Često nam govore da nekoga moramo prihvatiti takvog kakav jeste te da ne smijemo zahtjevati od nikoga da se mijenja. 

Međutim, zaboravljamo da su mentalno zdrave osobe sposobne promijeniti svoje ponašanje, samo za to trebaju imati volju. Svaka osoba zna kako se treba ponašati prema drugima. Može biti ljuta i nervozna, ali ne smije taj svoj bijes i ljutnju istresati na druge, mora ih kontrolisati. 



Svako je sposoban govoriti pristojno i ponašati se pristojno samo ako on to želi. Mnogi ljudi se ne žele mijenjati uprkos nagovještajima i direktnim zahtjevima drugih i upravo oni najčešće od nas zahtjevaju da ih prihvatimo takvima kakvi jesu. 

Oni smatraju da je njihovo ponašanje normalo i da bi ga drugi trebali prihvatiti. Svaki normalan čovjek može kontrolisati svoje ponašanje. Svako ko želi može promjeniti svoje ponašanje u skladu sa komunikacionim normama. 



Oni koji to ne žele kvare živote drugih svojom razuzdanošću, svojom arogancijom i svojom grubošću, a to je ponašanje koje se mora kontrolisati. Kada se osoba ponaša nepodnošljivo i ne reaguje na komentare, to znači da to radi svjesno i namjerno. Ta osoba sama dozvoljava sebi da se tako ponaša i ne želi to kontrolisati. 

Zbog toga ne bi trebali prihtaviti osobu takvu kakva jeste i trebate zahtjevati od nje da se mijenja ako vam njen način na koji se odnosi prema vama ne odgovara. Zapamtite svako se može promijeniti samo ako to zaista želi.

Pokreće Blogger.