Voda nije jedino što je potrebno biljkama: 4 greške zbog kojih nam venu sobne biljke

Svaka porodica želi da enterijer njihovog doma izgleda što ljepše. Ljudi koriste različite stvari za uljepšavanje. Međutim, većina žena voli da u svom okruženju ima sobne biljke. 


One su idealan način da se prostor uljepša. Veoma je bitno da biljke izgledaju lijepo i zdravo. Ukoliko se o njima ne brinemo na pravi način, biljke će se sasušiti i neće izgledati ni malo lijepo. Briga o biljkama je posebno „putovanje“ kroz njihov proces odgajanja. 

 Donosimo vam neke od grešaka koje se dešavaju prilikom njegovanja biljaka:  1. Nepoznavanje biljke – prije kupovine biljke ili ukoliko od nekog dobijemo, potrebno je da se raspitamo o njoj. Da vidimo koja je vrsta, šta joj sve odgovora, gdje treba da bude smještena. 



Uslovi su veoma važni za razvoj i napredak biljaka. Kada saznamo šta joj odgovara, lako ćemo se brinuti o njoj. 2. Preveliko zalijevanje – iako je voda izvor života, ne treba pretjerati sa zalijevanjem biljke. Prevelike količine vode dovode do truljenja korijena, a samim tim i do uginuća biljke. 

Biljka se zalijeva kada vidimo da je površinski sloj zemlje suh. Takođe, voda ne treba da bude svježa, već ona koja je odstojala barem jedan dan. 3. Voda nije jedino što je potrebno biljkama – naravno, voda je od presudnog značaja i najvažnija je, ali biljkama treba i prihrana. 



Obično je to prah ili kristali koji se zajedno sa vodom dodaju cvijeću. Bitno je brinuti i o svježini listova. Redovno se moraju brisati ili prskati određenim sredstvima za njihov veći sjaj. 4. Sobne biljke na otvorenom – sobne biljke ne treba izlagati velikim promjenama temperature i klime. Iznošenje sobne biljke na vanjsku temperaturu je za njih šok.

Pokreće Blogger.