"Punoljetan si i vrijeme je da se seliš" - Da li su djeca sa 18 godina zaista sposobna za život

Šta mislite koliko godina je potrebno da ima dijete da bi postalo samostalno i nezavisno? Da li je prekretnica osamnaesti rođendan, kada se slavi punoljetstvo? 


Postoji li mogućnost da dijete samo jednom proslavom rođendana izraste u potpuno odgovornu i uspješnu osobu? Neki roditelji smatraju da je to itekako moguće, ali stvarni život je ipak drugačiji. 

Jedna porodica je svoju kćerku, čim je napunila 18 godina „izbacila“ iz porodičnog doma jer su smatrali da je dovoljno odrasla da se stara o sebi samoj. Roditelji smatraju da će je to dovesti do uspjeha i da je to pedagoški metod koji se svagdje primjenjuje. Ja se ne slažem u potpunosti i donosim vam tri razloga: 



1. Kao prvo, roditelji naivno vjeruju da se od teškog fizičkog posla dolazi do poslovnog menadžera. Naravno, postoje ljudi koji jednostavno moraju raditi neki fizički posao da bi postigli svoj cilj. Ali oni ne rade to zato što žele, nego zato što im je to potreba. 

Ako postoji mogućnost da dijete školujete, zašto mu to ne biste obezbjedili, a ne da se muči negdje guleći krompir ili slično. Ako se potrudite i uložite u školstvo djeteta bar prve dvije-tri godine, dobićete stručnu osposobljenu osobu, koja će bolje napredovati u životu. 



2. Drugo, roditelji smatraju da prvi momak koji naiđe može da ženi njihovu kćerku, samo da bi je izbacili iz kuće. Da li razmišljaju imalo trezveno kakav će to brak biti? Čak iako nemate prevelike prihode, nemojte to činiti vašem djetetu. Obično u takvim brakovima dolazi do maltretiranja, zlostavljanja i drugih nevolja. 

3. Roditelji treba da svojoj djeci budu najveća podrška. Da li je kćerka ili sin, uopšte nije bitno, treba da osjeti toplinu doma i da zna da uvijek može računati na svoje roditelje. Djecu ne treba viđati samo kada su porodična okupljanja ili slično, nego im dati do znanja da su uvijek dobrodošli u svoj dom. 

Da im je tu mjesto, gdje se mogu osjećati slobodno i prijatno. Pružite im osjećaj sigurnosti. Ako niste sposobni da djeci pružite ove minimume od roditeljstva, čemu vam služe sopstvena djeca?

Pokreće Blogger.