Psihologija zavođenja: Izbjegavajte korištenje manipulacija i podlih tehnika

Zavođenje i udvaranje se često smatraju zastarjelim stvarima u vremeno u kojem se sve brzo troši i vrlo često priče završe i prije nego što počnu. 


Čekanje, međusobno upoznavanje, otkrivanje sebe nestaje vrlo često u trenutku u kojem igra zavođenja postane evidentna i potroši se u nekoliko razgovora ili pogleda. Problem nije toliko u metodi ili sredstvima koja se koriste za upoznavanje drugih ili flert, već u činjenici da su u današnjem društvu želja i zavodljive strategije izgleda izgubile svoju svrhu. 

Sa psihološkog gledišta zavođenje doslovno znači dovesti drugog k sebi kroz manje ili više eksplicitne tehnike i kroz verbalno i neverbalno ponašanje. U tom smislu, zavođenje znači prestati biti jedno od mnogih za druge i postati jedinstveno i nezamjenljivo. 



Očigledno je da se ova vrsta umjetnosti koristi i u zlonamjerne i manipulativne svrhe. Na primjer, kroz umjetnost zavođenja, narcis će tražiti ljude koje će osvojiti kako bi nahranio svoj ego. Zavođenje je opasno i može biti zaista štetno ako se nađete zaglavljeni u mrežama osobe koja koristi ovo ponašanje iz sebičnih skrivenih motiva. 

U psihologiji često govorimo o zavođenju i ponašanju koja mogu pomoći parovima da poboljšaju intimni život ili uopšteno osvajanje i romantični pristup, na zdrav, pozitivan i nemanipulativan način. Postoje ljudi koji su više zavedeni umentalnom smislu, drugi u fizičkom, treći emocionalno dok postoje i oni koji mogu biti zavedeni u svakom smislu. 



Stoga nema smisla govoriti o jedinstvenom obliku zavođenja , već o predispoziciji da se pokaže autentičnost bića i osjećaja u nadi da se to može ispreplesti s autentičnošću osobe pred nama. Polazeći od ovih pretpostavki, ipak možemo identificirati neke stavove koji mogu pomoći zavođenju i pripremiti osnovu za zdravu vezu. 

Prvi korak u izgradnji zdrave veze i zavođenju nekoga iskreno i spontano je da nikada ne manipulišete drugima. Prvo zato što nije moguće razmišljati o izgradnji odnosa, dugog ili kratkog, na manipulaciji ili patnji drugih, i drugo zato što je manipulacija beskorisna. 

Nezavisnost je neophodna za razvoj osobe i psiho-fizičko blagostanje. Da biste bili u stanju zavesi neku osobu morate se osjećati dobro sami sa sobom. Morate se sami suočiti sa životom bez ovisnosti o nekome. Takođe, trebate pokušati izbjeći svaki oblik kontrole i opsesivnosti već od prvog sastanka. 

Na prvim sastancima jedno od prvih ponašanja koje se može pročitati kao znak interesa za osobu je postavljanje pitanja. Zainteresovanost, postavljanje pitanja, znatiželja o životu drugog su pokazatelji da je osoba zainteresovana. S druge strane, oni koji na prvim sastancima pričaju samo o sebi vjerovatno su zainteresovani samo za sebe. 

Iz tog razloga, da biste zaveli i osvojili muškarca ili ženu, važno je pokazati interes i saslušati ono što ima za reći. Govor tijela je takođe, važan pokazatelj interesa, samopouzdanja i empatije. Zato je važno uvijek imati pozitivan i otvoren stav prema drugome. 

Važno naučiti čekati i biti strpljiv, a da pritom ne budete nametljivi. Moramo drugoj osobi dati vremena za razmišljanje, procjenu interesa i prijedloga i reagovati, a da pritom nikada ne vršimo pritisak i ne uznemiravamo drugoga. Svako ima svoje vrijeme i potrebe za prostorom. 

Zavođenje je u glavi i manifestuje se kroz naše ponašanje, a način na koji se predstavljamo biće način na koji nas drugi doživljavaju. Naučiti ostati smiren i što sigurniji, uživati u trenutku u kojem živite sa pozitivnim stavom već je odličan početak zavođenja.

Pokreće Blogger.