Narcisoidna majka donosi djeci više štete nego koristi - Kako je prepoznati i nositi se s njom

Iako je poznato da majku niko ne može zamijeniti, postoje i majke koje ne vrše svoju „funkciju“ baš kako treba. Ovdje se misli na narcisoidne osobe. Na neki način, narcisoidna majka je kazna i za ćerku i za sina.


Ona smatra da je njeno dijete odraz nje same. Ustvari, djeca su za nju oruđe pomoću kojeg ostvaruje svoje snove i želje. Svoje psihološke probleme, prebacuje i na psihu svog djeteta. Narcisoidnost majke je posebno izražena u odnosu sa kćerkom. Znaci lošeg odnosa su: 

1. Ako kćerka napravi bilo kakav loš rezultat, to je za majku sramota, jer vidi nesavršenost svog djeteta. 2. Majka ne želi da vidi stvarne uspjehe svoje kćerke. Šta god da uradi, to nije dovoljno dobro za nju. 



3. Ne postoji iskrena komunikacija sa kćerkom. Nikada je neće zagrliti ili poljubiti. 4. Ne želi da je kćerka ikada napusti. Ne može podnijeti da se odvoji od nje i postane samostalna, a kamoli uspješna. 

Narcisoidna majka želi da uz pomoć djeteta ispuni sve svoje želje i očekivanja. Žalosno je što majka u njoj vidi rivala, kao da joj nije kći. Ovakve majke se ili potpuno zbliže sa svojom kćerkom, živeći njenim životom ili im daju potpunu slobodu, gdje je ne interesuje baš ništa. 



Kada kćerka odraste i započne svoj život, uvijek će imati probleme sa mužem zbog narcisoidne majke. Ona smatra da treba da upravlja i njihovim životom ili zahtjeva od kćerke da ga ostavi. Vrlo vjerovatno je da će djevojka koju je vaspitavala narcisoidna majka, odrasti u istu takvu osobu. 

Zato je potrebno da takve osobe na vrijeme počnu raditi na sebi. Važno je da se fizički i psihički odvoji od roditelja, da roditeljima daju do znanja da razumiju vaše želje i ciljeve, te da teže ka nezavisnosti. Da biste živjeli srećan i uspješan život nema potrebe da se s bilo kim poredite i takmičite, a kamoli sa svojim djetetom

Pokreće Blogger.