Skupe igračke ne mogu zamijeniti roditeljsku ljubav - Kako navike toksičnih roditelja kvare djecu

Svaki roditelj čini sve što je u njegovoj moći da svom djetetu osigura zdravo i srećno djetinjstvo.


Međutim, često i najsavjesniji roditelji ponekad pogriješe, a neke greške mogu imati veoma nepovoljan uticaj na djetetovo odrastanje. Postoje čak i oni roditelji koji svoje dijete iz dana u dan pune pogrešnim stavovima i ne žele priznati da čine štetu svome djetetu. 

Takva djeca odrastaju u nesrećne osobe čije promjeme je jako teško riješiti. U nastavku pročitajte 7 najčešćih znakova toksičnih roditelja. 1. Ignorišu granice; Roditelji moraju dozvoliti svom djetetu da bude aktivno i da samo istražuje svijet oko sebe. 



Ipak, roditelji uvijek moraju voditi računa o djetetovoj sigurnosti. Postoje zdrave granice koje se moraju postaviti i koje se moraju poštovati. Toksični roditelji nisu u stanju postaviti zdrave granice i ne znaju ih poštovati. Oni, na primjer, ulaze u dječiju sobu bez kucanja, a to može uzrokovati brojne probleme koliko god nam se to činilo normalno. 

Ako roditelji ne znaju postaviti granice, dijete će odrasti u osobu kojoj će biti teško prepoznati bilo kakve granice i prihvatiti ih. 2. Stalno kritikuju djecu; Ponekad je zaista potrebno djetetu uputiti kritiku jer bez kritike ne bismo bili u mogućnosti naučiti djete da neke stvari radi ispravno. 



Toksični roditelji idu iz krajnosti u krajnost te skoro svakodnevno svoje djete podvrgavaju oštrim kritikama. Takvi roditelji misle da čine sve kako bi njihova djeca naučila nešto i izbjegla greške, a ne znaju da im time ne čine ništa dobro. 

Kada odrast, takva djeca mogu biti previše kritična prema sebi samima i mogu imati manjak samopouzdanja. 3. Zahtjevaju pažnju; Toksični roditelji misle da im djeca nešto duguju jer su im posvetili svo svoje vrijeme tokom odrastanja. 

Često ne razumiju da dijete ima svoj život i da nema uvijek vremena za roditelje. Djetetu treba dati slobodu tako da ono samo želi provoditi vrijeme sa roditeljima. 4. Za sve krive dijete; Toksični roditelji znaju na koji način predstaviti svaku situaciju tako da ide njima u korist. 

Njihova djeca moraju ili shvatiti da njihovi roditelji griješe ili da prihvate svu krivicu. U većini slučajeva, djeca, čak i ona koja su odrasla, odabiru drugu opciju. 5. Ne dozvoljavaju djetetu da se izrazi; Roditelji koji odbiju razviti djetetove emocionalne potrebe bacaju sjenu na budućnost djeteta, u kojoj ta osoba neće moći izraziti svoja osjećanja. 

Roditelj mora pomoći svom djetetu da vidi sve pozitivne i negativne strane u svakoj situaciji. Zanemarivanje negativnih osjećanja u odrasloj dobi može dovesti do depresije. 6. Ulijevaju djeci strah; Strah i poštovanje ne moraju ići ruku pod ruku. 

U stvari, djeca koja osjećaju ljubav i podršku imaju puno veću vjerovatnoću da budu srećne odrasle osobe. Uprkos činjenici da je djetetu s vremena na vrijeme potrebna određena disciplina, netoksični roditelji neće pribjegavati zastrašujućim riječima i postupcima koji destruktivno djeluju na psihu. 

Da bi djeca pokazala poštovanje, ne morate uvijek biti strogi prema njima. 7. Manipulišu djetetom pomoću novca; Svako dijete je barem jednom iskusilo osjećaj krivice prema roditeljima. Međutim, toksični roditelji pokušavaju koristiti ovu taktiku što je češće moguće. 

Toksični roditelji često kupuju skupe igračke djetetu kako bi dobili nešto od njih ili kako bi nadoknadili ljubav koju uskraćuju djeci. Roditelj treba da razumije da djete nije dužno uraditi bilo šta u zamjenu za skupe poklone. Zapamtite da su djeci ljubav i pažnja potrebniji od skupih igračaka.

Pokreće Blogger.