Ne morate se uvijek sa svima slagati - Zašto Svemir ne voli da namećemo svoje stavove drugima

Ne postoji osoba koja jednom nije pokušala nametniti neko svoje mišljenje i stav drugima. 


Svako od nas je bar jednom bio u takvoj situaciji kada smo željeli nekome nešto dokazati ili kada su drugi pokušali nama nametati svoje mišljenje. Svemir nikako ne voli ljude koji svoje stavove nameću drugima. Situacija kada pokušavate dokazati nešto drugome i nametnuti svoje gledište je jako loša. 

To je na neki način elemenat nasilja gdje postoji jedna osoba koja očajnički želi dokazati nešto, a druga osoba pokušava da se odbrani. Tada je nemoguće riješiti bilo kakav problem i dogovoriti se oko bilo čega. Druga strana je u odbrambenom položaju i ne opaža ikakve činjenice i dokaze te brani svoja prava i interese. 



Zbog toga Svemir kažnjava one koji uvijek žele biti u pravu na način da niko ne cijeni njegove brige i želje da učini ono što je najbolje. Takođe, ta osoba može izgubiti neke jako važne ljude u svom životu i mogu joj se desiti druge jako ružne stvari. 

Ako znate da je istina na vašoj strani pokušajte da se kontrolišete i da se ponašate pristojno. Iznesite svoj stav mirno i nastavite dalje. Ne podliježite provokacijama svog ega u želji da budete u pravu i vladate situacijom. Kada namećete svoje stavove ljudima koji ne žele da ih prihvate, stavljate se u položaj stvaraoca koji bolje zna šta je dobro za drugu osobu, a šta nije. 



Dopustite drugima da sami sazrijevaju, ne lišavajte ih prava da rastu, razvijaju se, analiziraju i samostalno se razmišljaju. Niko vam se nikada neće zahvaliti na tome što ste neka svoja mišljenja i stavove branili svim silama. 

Druga osoba će možda i prihvatiti vaše stavove, ali ne zato što misli da su oni ispravni već zato što ne želi da ulazi u sukob sa vama, ali nikada neće shvatiti ono što ste mu željeli prenijeti. Ne shvata na koji način bi se stvari mogle odigrati i promijeniti ako vas posluša. 

Vama će ostati samo blaga tuga i praznina u vama jer ste željeli pomoći, a druga osoba nije prihvatila vašu pomoć. Morate naučiti objektivno i smireno demonstrirati svoje misli, iznositi održive argumente i predstavljati buduće rezultate. Tek tada možete čuti svoju istinu, ona je jasna i razumljiva. 

Kada vičete da bi nešto trebalo biti onako kako vi kažete padate pod loš uticaj Svemira. Budite oprezni sa svojim stavovima i mišljenjima i nemojte ih pretvarati u odvratnu predstavu sa scenama nasilja. Vaše misli i osjećanja, vaša želja da radite sve najbolje nisu vrijedni ovakve jadne prezentacije.

Pokreće Blogger.