Labkovski: Prestanite dokazivati jedno drugome ko čini više za porodicu - Imaćete srećan brak

Često u braki poslove dijelimo na muške i ženske. 


Mnogi su mišljenja da žena treba da vodi računa o djeci, da čisti, pere, pegla, kuva, a da su muškarci dužni za da obavljaju stvari za koje je potrebna snaga kao što je pomjeranje ormara, vješanje polica i slično. Žena jednostavno ne može uzeti sedam dana odmora da ne radi apsolutno ništa po kući, inače bi svi bili gladni, prljavi, a kua bi bila u neredu. 

Pored svih obaveza koje imaju u kući i oko djece, mnoge žene rade poslove sa punim radnim vremenom koji takođe zahtjevaju predanost i naporan rad. Čak i kada oba supružnika obavljaju sve svoje dužnosti to često neće garantovati dug i srećan zajednički život. 



Čak i one porodice u kojima muškarci mnogo zarađuju, a žene su idealne domaćice se mogu raspasti. Ruski psiholog Mihail Labkovski ističe da muškarac ne treba da pere suđe zato što mora, već to treba da radi zato što želi da pomogne svojoj supruzi jer je voli i poštuje. 

Isto tako žena ne treba da diže dramu zato što muž ne može da je pokupi sa posle već treba da uzme taksi dođe kući. Nije stvar ni u tome da muža uvijek čeka topla večera po dolasku sa posla, čista i ispeglana odjeća ili da muž radi danonoćno kako bi svojoj supruzi obezbjedio nešto što ona želi. 



Ono što je važno jeste da njih dvoje čuju i osjećaju jedno drugo. Ako vidite da žena ne može stići sve da uradi sama ustanite i pomozite joj, isto tako muškarac nije šetajući novčanik koji treba da obezbjedi sve što je porodici potrebno. I njemu je potreban odmor. 

Brak će biti srećan onda kada supružnici prestanu jedno drugome dokazivati koje je više učinio za porodicu i kada se budu više trudili da olakšaju jedno drugome život i učine ga srećnijim. Oba supružnika se trebaju truditi da učine sve jedno za drugo i da ne mare za svoje zasluge. 

Muž je obezbjedio hranu, žena je spremila večeru. Žena se cijeli dan brine o porodici, muž je odveo porodicu na odmor. Ovo je samo primjer kako stvari trebaju izgledati. Svako ima svoj doprinos i ne možete reći da jedno radi više, a drugo manje. 

I jedno i drugo rade za dobrobit porodice, a to je jedino važno. Ovo je nešto što svako od nas treba da razumije i pokuša pomoći. Svako od nas treba da uradi nešto za svoju voljenu osobu bez nekog posebnog razloga i da ne zahtjeva ništa za uzvrat.

Pokreće Blogger.