Psiholog Zygmantovich: Zašto ostajanje u lošem braku zbog djece nije dobro ni za vas ni za njih

Ostati u lošem braku samo zbog djece nije najbolja ideja. 


Porodični psiholog Pavel Zygmantovich objašnjava zašto je održavanje braka zbog djece loša ideja i do čega to zapravo može dovesti. Budete li se trudili da održite brak, koji je loš, samo zbog djece možete samo pogoršati stvari. Ono što je najtužnije, ne samo da će se odnos između supružnika pogoršati, već će se pogoršati i njihov odnos prema djetetu. 

Kada vi patite, pati i vaše djete. Ono vidi kada njegovi roditelji nisu srećni i zbog toga pati. Dijete se osjeća neugodno i nepoželjno u okruženju punom svađa i sukoba. Tada djeca mogu početi kriviti sebe jer misle da su oni razlog svađe roditelja i da se roditelji svađaju oko njega. 



Tada dijete čak može pomisliti da, da nije njega, mama i tata se ne bi svađali i bili bi srećni. Kakve posljedice to može imati na dijete? U najboljem slučaju dijete će u odrasloj dobio otići psihologu sa ovim problemom. U najgorem slučaju može nauditi samo sebi ili će se povući u sebe. 

Dijete čak može zamrziti svoje roditelje koji se nisu razveli zbog njega. Djeca koja su odrasla u nesrećnom okruženju se često, u odrasloj dobi, plaše svojih brakova. Dijete može usvojiti način komunikacije od svojih roditelja i primjeniti ga u odrasloj dobi iz razloga što ne zna za drugačije. 



Djeca neprestano posmatraju sukobe i svađe roditelja pa je velika vjerovatnoća da se, kada odrastu, neće željeti vjenčati i osnovati porodicu. Čak i kada se roditelji rijetko svađaju pred djecom, ako postoji neslaganje u njihovom braku djeca će to osjetiti i znati. 

Nemoguće je predvidjeti kako će dijete preživjeti razvod, ipak sve zavisi od dobi u kojoj se dijete nalazi. Neka istraživanja su pokazala da tinejdžeri teže doživljavaju razvod od mlađe djece. Kada zaista vrijedi spasiti brak? Brak treba održavati samo ako želite živjeti sa tim partnerom. 

Morate imati želju da spasite brak i otvoreno razgovarati o svemu onome što vas čini nezadovoljnim. Morate naći način da riješite probleme i tražiti kompromis. Važno je da želja za očuvanje braka bude obostrana i da obe strane u tome aktivno učestvuju i trude se. 

Važno je shvatiti da su bračni problemi rezultat neprikladnog ponašanja, a ponašanje je vještina koja se formira stalnim ponavljanjem radnje. Važno je da se trudite da naučite da živite drugačije. Trebaće mnogo vremena da se vidi neki napredak, ali je moguće popraviti i očuvati brak.

Pokreće Blogger.