Zavist je često najveći razlog zašto nismo srećni - Pravila za sreću Artura Šopenhauera

Artur Šopenhauer je bio njemački filozof čiji je uticaj obilježio drugu polovinu 18. i početak 19. vijeka. Šopenhauer je razvio koncept sreće zasnovan na razboritosti i etici .


Prema njegovim riječima, sreća ima mnogo više veze sa unutarnjim mirom nego sa ushićenjem ili radošću. Sreća je jedan od onih nepreciznih pojmova koji su kroz istoriju pobuđivali suprotne i neskladne misli. To je osjećaj sitosti i radosti, ali svako od nas dolazi u to stanje iz različitih razloga . 

U stvari, mnogi tvrde da to čak nije ni stanje već prolazna percepcija.Od njegovih 50 pravila za sreću, odabrali smo 10 koja bi vam mogla biti od pomoći. 1. Izbjegavajte zavist; Svi mi znamo koliko zavist može biti surova i neumoljiva. 



Zavist je negativna sila koja može da preuzme naše srce i blokira naše radosti življenja. Oni koji su previše fokusirani na ono što rade drugi zanemaruju sebe i svoju sreću. 2. Nemojte biti opsjednuti rezultatima; Uvijek prvodobro razmislite prije nego što nešto započnete i nakon što završite nemojte da se opterećujete sa rezultatima. 

Radite ono što vam pričinjava zadovoljstvo, a ne samo ono što će vam donijeti uspijeh i dobre rezultate. 3. Budite srećni; Kad smo sretni, ne moramo se pitati imamo li razloga za zadovoljstvo. Mnogi dođu do neobičnog osjećaja, gotovo osjećaja krivice, kad su srećni. 



To je zato što drugi ljudi pate ili zato što patnju smatraju važnijim osjećajem od sreće . Važno je otrgnuti se od ovih ideja i moći osjetiti radost, bez uslovljavanja. 4. Prestanite fantazirati; U svim stvarima koje utiču na naše blagostanje, naše nade i strahove, fantaziju moramo držati podalje. 

Zbog svojih strahova i ambicija skloni smo pustiti mašti na volju i izgubiti se u svijetu mašte. Iz tog razloga na kraju vidimo opasnosti veće nego što zaista jesu ili uvećane uspjehe koji se, međutim, ne ostvaruju samo sanjanjem o njima. 

5. Izbjegavajte nesreću; Biti srećan znaši što manje biti nesrećan. Iako se to može činiti očiglednim, trebamo izbjegavati nesreću. Prema Šopenhauerovim riječima je bitno izbjegavati ili uklanjati sve one situacije koje uzrokuju nesreću jer u osnovi nisu potrebne i samo su izvor novih poteškoća. 

6. Vrjednujte ono što imate; Moramo vrjednovati i čuvati ono što imamo bez obzira da li se radi o nekom predmetu, zdravlju, partneru, prijateljima. Ponekad tek nakon što nešto izgubimo shvatimo koliko nam je to bilo važno, zbog toga bi trebali čuvati ono što imamo. 

7. Aktivirajte se i učite; Imati planove i projekte izvor je uzbuđenja u životu . Nije važno koliko su veliki ti vaši projekti i planovi već trud koji vi uložite u njih. Učenje nam omogućava da shvatimo da rastemo i sazrijevamo, a to doprinosi životnoj sreći. 

8. Vodite računa o svom zdravlju; Zdravlje je pravo bogatstvo o kojem treba voditi računa kako biste uživali u bilo čemu drugom . 9. Budite dobri sami prema sebi; Prvi oblik dobrote je onaj prema sebi. Važno je procijeniti sebe, prepoznati greške i naučiti iz njih. 

Moramo izbjegavati grditi sebe, kritikovati sebe više nego što je potrebno i nepotrebno se kažnjavati. 10. Prihvatite tok vremena: Ono što najčešće, a gotovo nužno zanemarujemo i prestajemo uzimati u obzir u svojim životnim planovima su promjene i uticaj koje vrijeme ima na nas.

Kad smo mladi, imamo osjećaj da je starost nešto što se tiče drugih, nikada nas. Oni koji budu spremni na starost lakše će doživjeti i prihvatiti tu fazu života.

Pokreće Blogger.