Često nisu svjesne svog toksičnog ponašanja - Kako majke nesvjesno nanose štetu svojoj djeci

Koliko god to ružno i bolno zvučalo, toksične majke postoje. One ne pružaju bezuslovnu ljubav svojoj djeci i nisu im podrška. 


Svako od nas je nekada imao probleme sa svojim roditeljima sa kojima se ne slažemo uvijek i u svemu. Ali te nesuglasice uglavnom uspijevamo da riješimo na miran način. Međutim, kada su toksične majke u pitanju, kod njih stvari finkcionišu drugačije. 

 Toksične majke se uglavnom plaše da će doći trenutak kada je njena djeca više neće trebati. Zbog toga se često ponaša destruktivno što može kasnije uticati na sticanje nezavisnosti njihove djece. One kontrolišu, manipulišu i sprječavaju svoju djecu da napreduju u svim asprktima svog života. 



Često ni one same nisu svjesne svog ponašanja i ne vide da nanose štetu svojoj djeci. Pored svega ovoga toksične majke imaju i nisko samopoštovanje. Zbog toga su veoma nesigurne i istu tu nesigurnost prenose na svoju djecu. Često svoju ljubav izražavaju na taj način da pokušavaju da kontrolišu živote svoje djece i smatraju da je to ispravno. 

One se ljute ako djeca urade nešto suprotno onome što je on rekla i misli da je djeca ignorišu. Takođe, veoma često ovakve majke liječe neke svoje komplekse iz djetinjstva kroz svoju djecu. Takvim ponašanjem sprječavaju svoju djecu da sama idu kroz život, prave vlastite odluke i greške koje bi im mogle pomoći da nešto nauče. 



Toksične majke manipulišu i autotaritativne su sa svojom djecom te se često koriste emocionalnim ucjenama. Često se znaju pretvarati da su bolesne kako bi svoju djecu zadržale uz sebe. Posljedice štete koju toksična majka nanese svojoj djeci, mogu biti dugoročne. 

Pored takve majke djeca odrastaju puna strahova i nesigurnosti. Takođe, distanciraju se od drugi i teško se uklapaju u novu sredinu. Majka im često može nabijati osjećaj krivice ako odluče da odu i pokušaju sami da grade svoj život. One se plaše da će djeca zauvijek da je napuste i da im više neće biti potrebna.

Pokreće Blogger.