Psihologija djece: Kakvo ponašanje djeca preslikavaju od majki, a kakvo od očeva

Mala djeca su pravi mali majstori u kopiranju ponašanja odraslih. 


To je vještina koju svako od nas nasljeđuje od svojih predaka koji su na ovaj način preživljavali , ponavljajući najuspješnije poteze i odluke jedni od drugih. Imitacija kod djece počinje da se primjećuje već od 6. mjeseca starosti. 

Prvo počinju imtitirati neke pokrete, a zatim i zvukove koji kasnije prelaze u riječi. Erich Fromm je u svojoj knjizi "Umijeće ljubavi" rekao kako se odgoj majke i oca veoma razlikuju. Majka je izvor bezuslovne ljubavi, ona je mirna luka u koju dijete može doći, smiriti se i osjećati se bolje. 



Ako je majka smirena djeca će kopirati to njeno ponašanje i pored nje će se i ona osjećati smireno i spokojno. Majka vas uči da volite ljude i da suosjećate sa njima ili obrnuto, uči vas da ne vjerujete ljudima i da svakog smatrate lošim i opasnim. 

Djeca od majki generalno uče voljeti ili mrziti, vjerovati drugima ili ne vjerovati, biti miran ili nervozan, biti sramežljiv ili samopouzdan, prihvatiti sebe onakvim kakav jeste ili ne prohvatiti. Od očeva djeca kopiraju način rješavanja problema, oslanjajući se na znanje, pravila i disciplinu. 



Dječaci u većoj mjeri preslikavaju očevo ponašanje, a djevojčice majčino iako su često očevi zahtjevniji i manje vezani za djecu od majki. Očevi su često zahtjevniji, traže više i često više forsiraju djecu. Ako su majke povezane sa osjećanjima, onda su očevi njihov prozor u vanjski svijet. Svijet uspjeha i novca, zakona i reda, haosa i anarhije. 

Čak i ako je otac skroman, ali istovremeno zahtjevan i odgovoran, djeca će od njega mnogo naučiti. Djeca od očeva generalno kopiraju način rješavanja problema, kako se odnositi prema novcu, disciplinu, držanje obećanja, sposobnost poštovanja pravila i ravnodušnost.

Pokreće Blogger.