Njihovo predenje i toplina mogu djelovati umirujuće - Mačke vole drijemati na ljudima iz 6 razloga

Ako imate mačku onda vam je poznato koliko vaš mali krznani prijatelj voli zaspati gdje god poželi uključujući i vas. 


Ovo je veoma uobičajeno ponašanje za mačke, ali da li ste se nekada zapitali iz kog razloga mačke vole zaspati na nama. Mačke imaju svoje opravdane razloge zbog kojih vole spavati na ljudima, a i vama će sigurno biti zanimljivo da ih saznate. 

1. Mačke vole toplotu; Vjerovatno ste primjetili da mačke često vole drijemati na suncu. To je zato što vole odmarati na toplim mjestima. Mačke često traže vanjske izvore toplote kako se ne bi morale truditi da održe temperaturu svog tijela. 



Ovo je možda odgovor na pitanje zašto ste se probudili sa mačkom na glavi jer je glava najtopliji dio tijela. 2. Vole da im je udobno; Mačke spavaju gotovo 15 sati u toku dana, nekad čak i više pa je prirodno da traže udobno mjesto gdje će drijemati. 

Potrebno im je udobno mjesto za opuštanje, zbog čega im je vaš stomak ponekad najudobnije mjesto na svijetu. 3. Vjerovali ili ne vaša mačka vas obožava; Koliko god ljudi smatrali mačke samoživim životinjama, one ipak vole svoje vlasnike. Ponekad jedva čekaju da dođete kući kako bi vam se smjestile u krilo i mazile se sa vama. 



4. Osjeća se sigurno; Svima nama je potrebna sigurnost, a ni mačke nisu izuzetak. Kada je vaša mačka u potrazi za mjestom za spavanje, ona ne samo da želi udobnost i toplinu, već želi i sigurno mjesto. Nema opasnih grabežljivaca kada je tamo njegova omiljena osoba, pa mačji snovi lako dolaze do mačke kada se nema čega bojati. 

5. Vaši mirisi i zvukovi je umiruju; Prirodni zvukovi koje proizvodi vaše tijelo djeluje umirujuće na vašu mačku kada spava na vama. Ujednačeni ritam otkucaja srca i daha, kao i porast i pad udisaja i izdisaja pomažu uspavati mačku. Vaš miris je također ugodan jer ga vaša mačka povezuje sa vama i brigom, druženjem i sigurnošću koju mu pružate. 

6. Vi ste vašoj mački omiljena osoba; Mačke su teritorijalna bića i svoje omiljene ljude često žele označiti kao svoje. Smatrajte svog ljubimca koji spava na vama kao znak njegovog povjerenja, jer vas maca smatra najsigurnijim mjestom. 

Mnoga ispitivanja su pokazala da mačke mogu osjetiti kada se osjećamo loše i kada nas nešto boli, pa često biraju upravo ta mjesta koja nas bole kako bi ih zagrijala i iscjelila. Ako vas boli stomak, nemojte se iznenaditi da vaša mačka želi da drijema upravo tu. 

Mačke imaju zooterapijski efekat. One emituju dobru energiju, griju naše tijelo, a njihovo predenje i toplina mogu djelovati umirujuće na nas. Kada spavaju na vašem stomaku ili grudima, mačke se tada osjećaju sigurno i one vam na taj način pokazuju povjerenje i odanost. 

Zato kada ste uznemireni zagrlite svoju macu, udobno se smjestite i uživajte u njenoj toplini i predenju. Mačke su iscjelitelji naše energije, a zauzvrat ne očekuju ništa osim vaše ljubavi i pažnje.

Pokreće Blogger.