Biti otac ne znači pomagati supruzi već biti roditelj svom djetetu - Iz iskustva jednog tate

Mnogi očevi  danas misle da su super heroji samo zato što presvuku pelenu svom djetetu jednom sedmično. 


Pa i ja sam bio jedan od tih očeva. Jedne prilike sam čak svojoj supruzi rekao da bi mi trebala biti zahvalna što ustajem po noći da obiđem bebu jer većina očeva to ne radi. Ona mi je hladno odgovorila da je to i moje dijete i da nema potrebu da me veliča samo zato što brinem o našem djetetu kao što to ona radi. 

Šutke sam se spremio i otišao na posao, ali njene riječi su me navele na razmišljanje. Razmišljao sam o svojim prijateljima koji imaju djecu i shvatio da većina njih ne vodi računa i ne brine o svojoj djeci na način na koji bi trebali, već sav posao prepuštaju svojim suprugama. 



Odlučio sam da ne želim biti pomagač svojoj supruzi, želim biti roditelj svojoj djeci. Dragi muškarci, to što vi idete na posao, a vaša supruga ostaje kod kuće sa djecom ne znači da ste vi umorniji od nje. Nemojte dozvoliti da vas umor sprječava da provodite vrijeme igrajući se sa svojom djecom. 

Nemojte da vam vikend bude jedino vrijeme koje ćete provoditi sa svojom porodicom. Svaki od vas je otac 24h dnevno 7 dana u sedmici i zato treba tako da se ponašate. Ako može majka biti posvećena djetetu svo ovo vrijeme zašto ne biste mogli i vi. 



Muškarac ne postaje otac kada nađe malo vremena da izvede dijete u šetnju ili kada ustane noću da bi donio djete majci da ga nahrani Otac postaješ onda kada shvatiš da si jednako roditelj koliko i majka i kada učestvuješ u odgoju svog djeteta jednako kao i ona. 

Zato bi trebali prestati hvaliti tate koje ponekad ustanu noću da obiđu bebu, koji izvedu dijete u šetnju ili ga okupaju jednom sedmično. Počnite hvaliti majke jer one sve to rade svaki dan i koliko god da su umorne i iscrpljene, nikada se ne žale. U odgoju djeteta ne postoje muški i ženski poslovi, oboje treba podjednako da učestvujete u odgoju svog djeteta.

Pokreće Blogger.