Kućna paprat - Lako se održava, lijepa na oko, ali i jako korisna biljka za dom

Kućna paprat je jako izdržljiva biljka i jako je pogodna za tamnije prostorije u kojima nema mnogo direktne sunčeve svjetlosti.


Jako dobro uspijeva u svim uslovima i jako lako ju je razmnožavati. Kako paprat voli visoku vlažnost vazuduha možete je bez problema držati u kupatilu gdje će joj biti jako ugodno. Idealna temperatura za rast paprati je između 15 i 25 stepeni. 

Izbjegavajte zimi da je držiti u blizini izvora toplote i ljeti blizu klima uređaja. Ne vole direktnu sunčevu svjetlost, pa će im najbolje odgovarati prostorije kao što su hodnici ili kupatila. Ako ih posadite u svoj vrt pobrinite se da budu u hladu ili ispod nekog drveta kako biste zaštitili njene listove od direktnog sunca. 



Kućna paprat voli vlažna, bogata, ilovasta tla koja nude izvrsnu drenažu. Tokom vegetacije zalijevajte paprat jednom ili dva puta sedmično u zavisnosti od klime u kojoj živite. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do trulenja korijenja, zato budite oprezni. 

Ukoliko vam se desi da se zemlja u kojoj se nalazi paprat isuši potopite je u mlaku vodu i ostavite da tako stoji nekoliko sati, zatim je izvadite i dozvolite da se zemlja ocijedi. Ako želite velike i bujne listove trebate je prihranjivati svake dvije sedmice. 



Kraj zime i početak proljeća su najpovoljniji period za razmnožavanje koje se vrši diobom matične biljke. Paprat je zbog svog raskošnog izgleda postala jako popularna biljka i često je možemo vidjeti u mnogim domovima. Osim svoje raskošne ljepote kućna paprat je i jako korisna biljka. 

Ona je prirodni pročišćovač vazduha zbog čega ju je korisno imati u domu. Paprat je prirodni ovlaživač vazduha i čisti vazduh od toksina koji se mogu naći u vazduhu.

Pokreće Blogger.