Mimoza: Cvijet koji donosi sreću u poslu i ljubavi - Simbol moći i raskoša

Mimoza se smatra jednim od najljepših i najženstvenijih cvjetova koji postoje. 


Simbol je snage i ženstvenosti, pa je veoma pogodan kao poklon za posebnu ženu u vašem životu. Njegova lijepa žuta boja će u svaki prostor unijeti radost i unijeti pozitivne vibracije. Ovaj cvijet šalje snažan signal života, unutrašnje snage, kao i poruku da se sve može postići. 

Mimoza je savršena za podizanje raspoloženja i prikladan simbol podrške i snage. U Italiji je mimoza simbol Međunarodnog dana žena, i običaj je da se na ovaj dan poklanja svakoj ženi koja vam je draga. Kada muškarac pokloni ženi cvijet mimozu time pokazuje da je cijeni i poštuje. 



U starom Egipti mimoza je bila simbol za ponovno rođenje, vječni život i nevinost, dok u zemljama mediterana simbolizuje život, besmrtnost. Mimoza cvjeta u zlatno žutim cvjetovima od januara pa sve do marta u zavisnosti od klime u kojoj raste. 

Ako se odlučite da posadite mimozu u svoj vrz imajte na umu da će teško preživjeti jaku zimu. Možda bi bilo bolje da, ako živite u hladnijim područjima, je posadite u saksiju kako biste je mogli skloniti negdje za vrijene hladnijih dana. Temperaturu nižu od -5 stepeni će teško preživjeti. 



Ne zahtijeva mnogo brige. Voli sunce, a kada je zalijevanje u pitanju, nije neki ljubitelj vode. Dovoljno je da je zalijete onda kada primjetite da je zemlja suva. Ako je držite napolju za vrijeme toplijih dana tada je potrebno da je zalijevate svaki dan. 

Mimoza je poznata po svojim zlatno žutim cvjetovima. Žimzelena je biljka čiji cvijet ima svjež i prijatan miris. U svijetu postoji čak 1200 vrsta ovog cvijeta. U Herceg Novom se svake godine u februaru obilježava praznik mimoze. 

Osim što je simbol nježnosti i ženstvenosti, mimoza se smatra simbolom moći i raskoša. Šalje poruku vječne ljubavi, podstiče nas na ljubav i ljubaznost te donosi sreću u poslu.

Pokreće Blogger.