Blizanci razvijaju komunikaciju već u stomaku - Zanimljivosti o blizancima koje možda niste znali

Blizanci su iznenađenje sami posebi, a svaka majka koja je rodila blizance će potvrditi da je blizanačka trudnoća nešto posebno.


Iako će vam mnoge mame blizanaca sigurno reći da im u početku nije bilo lako, to iskustvo ipak ne bi mjenjale i da mogu. Blizanačke trudnoće nisu česte, ali su postale češće kako se počela razvijati umjetna oplodnja. Postoje mnoge zanimljive činjenice vezane za blizance, a neke stvari su još uvijek misterija i teško ih je oobjasniti.

1. Mnogi roditelji koji dobiju jednojajčane blizance se plaše da neće moći da ih razlikuju što se može dešavati kada su bebe male. Ipak, postoji jedan jednostavan način pomoću kojeg se jednojajčani blizanci mogu razlikovati. Pupak kod svake bebe je drugačiji isti kao i njihov otisak prsta.



2. Blizanci već u maminom stomaku počinju da komuniciraju. Oni već u majčinom stomaku grade posebnu vezu koju održavaju i kada se rode. 3. Veoma lako se može saznati da li su blizanci jednojajčan ili su dvojajčani dok su još u stomaku. 

Ako blizanci imaju svaki svoju posteljicu i ako su različitog pola, onda su dvojajčani. Ako dijele istu posteljicu onda su jednojajčani osim u slučaju da su imali svaki svoju posteljicu koje su se stopile u jednu. 4. Jednojajčani blizanci dijele skoro pa identičnu DNK. 



Nihova DNK se poklapa čak u 99.9%. Oni imaju gotovo identične obrasce moždanih valova, ali imaju različite otiske prsta i otiske zuba. 5. Blizanci su u većini slučajeva ljevoruki. Naravno da ima slučajeva gdje su blizanci dešnjaci, ali se kasnije ispostavi da su nekada ipak bili ljevoruki, ali su ih roditelji forsirali da više koriste desnu ruku. 

6. Blizanci mogu imati različite datume rođenja. Iako se to dešava veoma rijetko, moguće je da jedan blizanac bude rođen sedam pa i mjesec dana poslije drugog. 7. Oko 25% jednojajčanih blizanaca su zrcalni blizanci što znači da su oni identičan odraz jedno drugog. 

Na prmjer, ako jedan blizanac ima mladež ispod desnog oka, drugi će imati ispod lijevog. 8. Blizanci mogu imati različite očeve. Ovo se dešava izuzetno rijetko, ali može se desiti i postoje zabilježeni takvi slučajevi. Ako žena pusti više od jedne jajne ćelije i ima odnos sa dva muškarca za vrijeme plodnih dana, to može rezultirati blizancima koji imaju različite očeve. 

9. Dvojajčani blizanci nisu ništa više slični nego bilo koji brat i sestra, bez obzita što su zajedno rođeni. Oni mogu biti jako slični, ali i potpuno različiti. Veoma često su i različitig pola. 10. Čak 40% blizanaca razvije sopstveni jezik. Iako se nama taj njihov jezik može činiti kao obično gugutanje, oni savršeno razumije jedno drugo. Taj njihov izmišljeni jezik nestaje kada počnu učiti pravi jezik.

Pokreće Blogger.