Vjeruje se da Filadendron donosi mir i sreću - 12 tropskih biljaka koje možete gajiti u svom domu

Tropske biljke mogu unijeti boju i egzotični duh u vaš dom čak i ako živite u hladnijim podnebljima.


Tropske biljke sa ove liste mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru u bilo kojoj klimi, ali mnoge mogu prezimiti u zatvorenom, a zatim ih ljeti iznijeti na otvorenom. Ove biljke osim što su odlični pročišćivači vazduha, mogu uticati i na poboljšanje raspoloženje. 

Neke od njih se smatraju magnetom za pozitivnu energiju, a neke, prema feng shuiu, donose blagostanje i sreću u dom. 1. Amazonsko slonovo uvo (Alocasia Amazonica); Ova biljka je veoma laka za uzgajanje u zatvorenom prostoru. Karakteristična je po svojim velikim zelenim listovima sa naglašenim bijelim detaljima. 



Voli mnogo svjetlosti, ali je ne izlažite suncu. Može narasti do 1m u visinu i 2m u širinu. 2. Anthurium ili flamingov cvijet (Anthurium andraeanum); Ova biljka simbolizuje ljubav i prijateljstvo i često je možemo vidjeti u raznim aranžmanima. Ova biljka potiče iz tropskih krajeve pa joj je potrebno obezbjediti mnogi svjetlosti, toplote i vlage. 

Ne voli direktno sunce. Potrebno ju je redovbo zalijevati kišnicom ili prokuvanom vodom i orošavati pomoću prskalice. 3. Rajska ptica (Strelitzia reginae) Ova veoma lijepa egzotična biljka se često uzgaja za rezano cvijeće, a u velikim količinama raste na Kanarskim ostrvima. 



Jako je laka za održavanje u zatvorenom prostoru, ali joj je ipak potrebno obezbjediti potrebne uslove. Voli direktnu svjetlost, ali ne i direktnog sunca i veliku vlažnost. 4. Bromelije (Bromeliaceae); Bromelija je još jedna u nizu biljaka koja pročišćava vazduh. 

Jedna je od biljaka koju je najlakše uzgajati u zatvorenom prostoru. Voli mnogo svjetlosti, ali ne direktno sunce. Treba je jednom sedmično zalijevati kišnicom ili prokuvanom vodom. Najpopularnija je ona sa crvenim cvijetom. 5. Cordyline (C. terminalis); Ova biljka je sinonim za tropske krajeve. 

Ove biljke su dostupne u širokom spektru boja lišća, a vašem domu mogu dati veoma lijep naglasak. Vole toplije prostorije, bez propuha. Takođe, potrebna im je dobro drenirana i kvalitetna zemlja i prihranjivanje jednom sedmično. 6. Difenbahija (Dieffenbachia seguine); Difenbahija je veoma popularna biljka zbog lakoće uzgoja i lijepih i dekorativnih listova. 

Voli mnogo svijetlosti, ali ne i direktnu svjetlost. Ako je tokom zime izložena hladnijim temperaturama, ne treba je često zalijevati. Veoma je važno da se temperatura prostorije u kojoj boravi ova biljka ne spusti ispod 10 stepeni. Budite oprezni kada presađujete ovu biljku je njen sok može da izazove alergijske reakcije na kože. Zato bi bilo dobro nositi rukavice kada je presađujete. 

 7. Benjamin (Ficus benjamina) Fikus Benjamin je tropska biljka koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka. Može se uzgajati kao veliko stablo ili kao maleno bonsai drvce. Popularnim ga čine njegov zanimljiv izgled i jednostavnost pa se sve više ljudi odlučuje na uzgoj ove sobne biljke. 

Potrebno mu je dosta svjetlosti, ali ga ne treba izlagati direktnom suncu. Vjeruje se da Benjamin čisti negativnu energiju. Neki je smatraju simbolom porodičnog blagostanja. 8.Kentia Palma-Rajska palma (Howeia); Ova palma je jako pogodna za kućni uzgoj. Vrlo je cijenjena zbog listova koji mogu narasti i do 70 cm. Nema potrebu za velikom njegom.

Za uspješan rast važan joj je dobar izvor svjetlosti, iako rajska palma može rasti i na tamnim i zasjenjenim mjestima. U zimskim danima najvažnije je da ne bude izložena temperature nižoj od 10 stepeni, a ljeti je idealna temperatura do 25 stepeni, a možete je izbijeti napolje. 9. Mirni ljiljani (Spatifilum) je jedna od najpopularnijih sorti sobnih biljaka. 

Lako ih je održavati, a mogu napraviti lijep dodatak vašem domu. Ako se pravilno brinete za svoje mirne ljiljane, imat ćete lijepe sobne biljke. Ova biljka se smatra zaštitnicom žena i najboljim izvorom ženske energije. 10. Filadendron (filodendron) Filodendron je biljka koja se veoma lako prilagođava okolišu zbog nekoliko načina na koje raste i razvija korijen. 

Smatra se da ova biljka, osim što je zanosnog izgleda, donosi mir i sreću u dom. Može narasti i do 1,5m u visinu, a treba joj oko 10 godina do prvog cvjetanja. 11. Šeflera(Schefflera arboricola); Šeflera je tropska biljka koja se kod nas često uzgaja kao sobna biljka i veoma su cjenjene zbog svojih bujnih listova. Odgovara joj svijetlo i polusvijetlo mjesto i ne podnosi direktno sunce. 

Nije zahtjevna biljka, ali ne može podnijeti temperaturu nižu od 10 stepeni. 12. Orhideje (Orchidaceae); Orhideja je vjerovatno najpopularnija tropska biljka koja se uzgaja kao sobno cijeće. Orhideje dobro uspijevaju na sobnoj temperaturi uz minimalnu njegu pa su idealne za ukrašavanje svakoga stambenog prostora u kojem ima dovoljno svjetlosti. Ne vole direktno sunce jer može da ih spali, a veoma je važno pravilno ih zalijevati.

Pokreće Blogger.