Ko zna čekati može dobiti sve što želi - Strpljenje je umijeće čekanja koje se može naučiti

Nestrpljivost nam može donijeti samo patnju i nezadovoljstvo, sprječava nas da uživamo u sadašnjosti jer smo stalno fokusirani na budućnost. 


Kada dođe ta budućnost o kojoj toliko razmišljamo često budemo razočarani. Strpljenje je neophodna osobina koja nam pomaže da živimo ovdje i sada. Pomaže nam da u potpunoszi uživamo u trenutku, da ga živimo i postanemo svjesni svega što se dešava.

Danas živimo u vremenu gdje se smatra da je vrijeme novac. Ne želimo da trošimo svoje vrijeme uzalud i uvijek negdje žurimo. Ne shvatamo da sve ima svoj ritam, živimo u patnji i nervozi zbog stvari koje nismo postigli umjesto da uživamo u onome što nam je na dohvat ruke. 



Želimo sve riješiti odmah i sada bez da razmislimo o svemu. Društvo nas podstiče na nestrpljenje i stres, prepuštamo se zanosu i ne obraćamo pažnju na posljedice. Ono što trebamo naučiti jeste da živimo život strpljivo, bez pritiska i žurenja. 

Treba da naučimo živjeti u trenutku i da cijenimo ono što imamo. Da bismo njegovali strpljenje moramo malo usporiti i smanjiti tempo. Moramo se koncentrisati na sadašnjost i živjeti sa sviješću. Strpljenje nam omogućava da živimo život aktivno,ali strpljivo. 



Trebamo se kretati lagano, pratiti život i prilagođavati se njegovom ritmu. Važno je da naučimo čekati i kako ostati smireni te dopustiti stvarima da se dešavaju svojim tokom. To ne znači da trebamo stajati i gledati kako život prolazi. Ići sa vremenom znači donositi odluke i odabrati put kojim želimo ići.

Hodajte umjerenim tempom i ne očekujte da stignete na neko odredište prije vremena. Ne radi se o mirovanju, već o laganom kretanju. Biti strpljiv znači čekati pravu priliku da se ukaže. To takođe znači znati kako uživati u trenutku kada se dogode, ni prije ni poslije. Biti strpljiv znači promatrati život i učiti iz njega, slijedeći njegov prirodni ritam.

Pokreće Blogger.