Ako dijete često kritikujete, tako ga učite da osuđuje druge - Pravila odgoja Marie Montesori

Maria Montesori je postala poznata po tome to je osmislila kratka, mudra i lako pamtljiva pravila pomoću kojih svaki roditelj može da odgoji srećno i samopuzdano dijete. 


Njene metode su usmjerene prema roditeljima i njihovom pristupu u odgoju. Ona je smatrala da roditelji koji ne poštuju interes djeteta, su oni koji sve unaprijed planiraju za svoju djecu te oni koji ne dopuštaju da se dijeca sama uz njihovu pomoć razvijaju. 

Ti roditelji poništavaju osnovna načela Monterosi pedagogije. 1. Djeca uče iz svog okruženja; Okruženje u kojem dijete odrasta u svoje prve tri godine života je presudno za njegov opšti razvoj. Dijete upija sve iz svoje okoline i uči o svemu što ga okružuje.



Zbog toga bi svaki roditelj trebao obezbjediti djetetu da se slobodno izražava i treba da mu obezbjede osnovnu potrebu za kretanjem, govorom i ljubavi. 2. Kada često kritikujemo dijete učimo ga da osuđuje druge; Ali, ako dijete češće dobija pohvale, tada dijete učimo da procjenjuje druge. 

Svaki roditelj bi trebao pohvaliti svoje dijete kada nauči nešto novo ili uradi nešto što do tada nije znalo da uradi. Djetetovo zadovoljstvo kada nešto napravi dobro je nagrada za to dijete i nisu mu potrebne nikakve dodatne nagrade. 



3. Poštujte dijete kad pogriješi, tako će lakše ispraviti greške; Poštovanje koje prema djetetu izražavaju svi oni koji su uključeni u njegov odgoj je osnova odnosa koji će dijete kasnije imati u budućnosti. Trebamo razumjeti da su i greške dio učenja i da dijete treba dovesti da samo otkloni prepreku i pravilno riješi zadatak koji smo mu postavili. 

 4. Neka vaše dijete živi u prijateljskom okruženju i osjeti se da je potrebno; Ako dijete živi u prijateljskom okruženju gdje ga stalno podstičemo i gdje njegovo pravo na izbor neće biti zanemareno, ono će se osjećati ispunjeno i njegovo samopouzdanje će rasti. 

5. Ako želite samouvjereno dijete, budite mu podrška; Podrška i podsticnje djeteta je jednako važno kao i posmatranje spontane radoznalosti i istraživačkog ponašanja. Posmatrajte svoje dijete i reagujte na vrijeme kada vidite da mu je potreban podsticaj. 

Samo tada dijete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene vještine. 6. Budite uvijek spremni da mu pomognete; Kada vam diete dođe sa nekim pitanjem potrudite se da mu uvijek odgovorite. Djetetu je potrebna pomoć, a ne da odradite nešto umjesto njega. 

Za to je uvijek potrebno mnogo strpljenja, ali rezultati su trajni i dijete će biti srećno. 7. Pred djetetom se uvijek ponašajte lijepo; Uvijek se trudite da pokažete svom djetetu kako da bude najbolja osoba što može biti. Najvažnije je da roditelj bude dobar primjer svom djetetu jer je način na koji se odnosimo prema ljudima koji nas okružuju i prema djetetu, samo osnova za njegovo buduće ponašanje.

Pokreće Blogger.