Vladeta Jerotić savetuje roditelje: Ne kažnjavajte svaku djetetovu agresiju, tako neće ništa naučiti

Vladeta Jerotić je bio neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik koji i danas inspiriše svojim sjajnim pedagoškim metodama. 


On ističe da je jako važno znati kod djece razlikovati spontanu od reaktivne agresije. Ni jedan roditelj ne bi trebao kažnjavati svaku dječiju agresiju, jer kod malog djeteta ni jedna agresija nije smišljana. Jedan od najranijih oblika agresije kod djeteta je vikanje kao posljedica fizičkog odvajanja od majke.

Ako prvi agresivni apel bebe ne dobije odgovor u spoljašnjem svijetu ili dobije pogrešan odgovor, može da se razvije primarno šizoidna agresija koja kasnije može da stvori razne kriminalne osobe sa destruktivnim težnjama, bez srama i osjećaja krivice. 



Takođe, nastanak agresije se može povezati pojavom prvih zuba. Ako se majka ne postavi pozitivno u ovoj fazi to može dovesti do povraćanja i drugih smetnji pri gutanju. Oralna agresija je normalna, čak i onda kada djete pokušava iz ljubavi da ugrize majku. 

Agresija je u ovom slučaju motor za razvoj i ako dijete u ovoj fazi ne doživi pouzdane dokaze ljubavi majke, može nastati neurotična i destruktivna agresija u obliku zavisti, požude, želje za pretjeranim posjetovanjem ali i jaka mržnja prema sebe. 



Pozitivna agresija kod djece može se javti u fazi navikavanja na čistoću i roditelji često prave greške koje mogu da dovedu do produženog noćnog mokrenja, straha od mraka ili drugih oblika djetetovog prkosa. Agresija koja se javlja zbog loših postupaka roditelja sa vremenom se može pretvoriti neprestani osjećaj zavisti, rivalstva i borbe za povlaštenim položajem. 

Agresija može da postane jedna od stalnih crta buduće odrasle osobe koja svoja loša iskustva iz roditeljskog doma prenose na svoju okolinu. Tako se krug agresije zatvara i u jednom trenutku možemo imati posla sa bolesnim društvom. 

Od vještine i mudrosti roditelja, a kasnije i od društva zavisi kako će se neka osoba razvijati kao ličnost. Osoba može biti stvaralac i obogatiti svoj život i život svoje okoline, ali može biti i neurotik i destruktivan koji će osiromašiti i upropastiti svoj život i život svoje okoline.

Pokreće Blogger.