Iz ugla jedne žene - Zašto osjećajne i dobre duše privlače narcisoidne osobe?

Osobe koje imaju razvijenu empatiju su veoma često sklone da privlače sebi narcisoidne osobe. Takva veza može da ima razvijen narcisoidni poremećaj koji može biti veoma toksičan i emotvno bolan. 


Veoma često nismo ni svjesni nemara koji narcisi imaju u takvim odnosima, a kada primjetimo znakove koji ukazuju na takav odnos već bude prekasno. Nakon veze sa narcisoidnom osobom ostaju rane i emotivni ožiljci. U vezi između narcisa i empata dolazi do igre uloga. 

Osobe koje imaju razvijem narcisoidni poremećaj su često osobe koje su u prošlosti doživjele neku traumu, koje su potisnule svoje negativne emocije, a svoju tugu kriju pod maskom lažnog osmjeha i šarma. Sa druge strane empati su osobe koje upijaju bol drugih ljudi i imaju za cilj da im pomognu, da ih utješe i liječe. 



Oni često u ovoj igri uloga liječe narcisa, a narcis crpi njihovu energiju i prebacuje na njih svoju bol kroz manipulaciju. Narcisi vole kada im se drugi dive i vole da budu u centru pažnje, a kada nisu u centru pažnje učiniće sve da se ponovo osjećaju moćno. 

Zbog toga narcisi često imaju sklonost ka manipulativnim postupcima i uvijek se trude da prebace osjećaj krivice na druge. U ovom slučaju to je osoba sa razvijenom emparijom. Narcisi su veoma privlačni i harizmatični i znaju na koji način da osvoje svačije srce. 



U ovakvoj vezi jedna osoba je davaoc, a to je empata, dok je narcis onaj koji uzima sve, a ne daje ništa zauzvrat. Zbog neravnoteže energije i emocija ovaj odnos često postaje toksičan, jer bezuslovna ljubav koju emapta daje narcisu nikada neće biti uzvraćena. 

Onda kada empata počne da primjećuje negativno ponašanje i postupke svog partnera, narcis će se uvijek truditi da osjećaj krivice prebaci na njega. Narcisi takođe mogu pokazati veoma destruktivne crte svog karaktera, a kada to učine postoje samo dva ishoda takve veze.

Jedan je da ostanu u toksičnom odnosu, a druga je da izađu iz tog začaranog kruga i nastave dalje. Jedini način za empate da oporave svoju dušu je da nađu nekoga vrijednog njihove ljubavi i da ponovo vole.

Pokreće Blogger.