Zimska kratkodnevnica 21.12. - Rituali koji bi vam mogli pomoći da privučete blagostanje i sreću

21. decembra u 11:02 nastuša zimska kratkodnevnica ili zimski solisticij. Zimsku kratkodnevnicu su prvi počeli da slave Kelti. Zvali su ga Lula ili Jula, što znači točak ili krug. 


Kelti su vjerovali da se mistični zivotni točak tada zaustavlja na trenutak i počinje novi ciklus Sunca. Ovaj praznik je za njih predstavljao preporod ili novo rađanje u životnom ciklusu. Tokom zimske kratkodnevnice mijenja se energija Zemlje i ona svjesno ili nesvjesno. 

To je trenutak kada treba da se zaustavimo na trenutak, osvrnemo se na period koji je iza nas i istovremeno se radujemo novom vremenu. U noći zimske kratkodnevnice se povezujemo sa svojom unutrašnjom mudrošću, priroda se tokom zime smiruje, a mi se smirujemo sa njom. 



Ovo je vrijeme u kojem se energija Zemlje povećava, a energija Sunca smanjuje. vrijeme kada stara godina završava i pripremamo se z anovu godinu i novi početak. Običaj je da se za vrijeme zimske kratkodnevnice domovi ukrašavaju zimzelenim biljkama kao što su bršljen, inela, tisa ili bor. 

Ove biljke imaju veoma duboka duhovna značenja koja se vežu za ciklus beskonačnog života. Na ovaj dan se takođe pale logorske vatre, prave se vijenci koji simbolizuju godišnji krug, ukrašava se drveće i pale se svijeće. Postoje neki običaji i rituali koje je dobro uraditi na ovaj dan a to su: 1. Ustanite prije sunca i posmatrajte njegov izlazak.



Poželite nešto i imajte na umu svoju viziju novog ciklusa. 2. Ukrasite svoj dom zimzelenim ukrasima. 3. Riješite se svih nepotrebnih stvari iz svog doma, ali i iz svoje duše. 4. Budite mirni i slušajte tišinu zime. 5. Upalite svijeće, a uz svaku upaljenu svijeću poželite želju. 

6. Zapalite vatru i posmatrajte je kako gori. 7. pričajte stare priče i legende. 8. Idite u noćnu šetnju po prirodi. 9. Budite zahvalni na hrani i piću. 10. Plešite. 11. Neka vaše srce bude otvoreno i budite zahvalni na svemu što imate u životu. 

Stari Sloveni su izvodili rituale koji su se zasnivali na zahvalnosti četiri elementa prirode. Zahvaljivali su zemlji na periodu mirovanja i odmora u koem će razumjeti sebe i pronaći snagu za ozdravljenje. Zahvaljivali su vazduhu na inspiraciji, znanju i idejama koje unose u živor. 

Zahvaljivali su se vatri kao vitalnom izvoru energije i kreativnoj životnoj snazi. Vatra simbolizuje širenje, rast, strast i aktivnu energiju. Zahvaljivali su se vodi koja povezuje sve energije. Otpustite sve svoje potisnute emocije i dodirnite svoju dušu i svoje skrivene emocije. 

Na kraju su se još zahvaljivali jer su dobili priliku da budu dio života na Zemlji i u Svemiru. Zimska kratkodnevnica može da nam donese toplinu u srca i vezu sa kosmosom, zato iskoristite ovaj dan i posmatrajte tok života, izrazite svoje želje i namjere, riješite se vsojih strahova i proslavite svoje dosadašnje uspjehe.

Pokreće Blogger.