Pachira - biljka bogatih ljudi: Prema feng shui privlači novac i sreću u dom

Pachira je jedna od feng shui biljaka koje donose sreću i novac u vaš dom. Njenih pet listova karakterišu pet feng shui elemenata: metal, vodu, vatru, zemlju i drvo. 


Prema feng-shuiju, ima sposobnost nadomjestiti i aktivirati slabije elemente ili elemente koji nedostaju u prostoru. Ako u isprepleteno deblo pachire stavite kovanicu onda će vam ona donositi novac,  a ako želite da vam donosi sreću zavežite na nju crvene i zlatne trakice. 

Ova biljka u svom prirodnom okruženju može da dostigne visinu od 18 metara, a kao kućna biljka može da naraste i do 2 metra. Iako je mala vjerovatnoća da će ova biljka procvjetati u zatvorenom prostoru, ima cvijet koji je kremasto bijele boje. 



Voli svjetlost i prozračna mjesta, ali nikako je ne treba izlagati suncu ili promaji. Najbolje ju je smjestiti u blizini istočnog ili zapadnog prozora. Idealna temperatura za nju je oko 24 stepena, a u zimskom periodu temperatura prostorije u kojoj se nalazi ne bi trebala biti niža od 14 stepeni. 

Najbolje ju je zalijevati vodom koja je odstajala svakih 15ak dana, a zimi jednom mjesečno. Zemlja nikada ne smije biti previše suha, ali ne teba ni pretjerati sa zalijevanjem jer bi mogla da istrune. Listove je potrebno sa vremena na vrijeme poprskati vodom i obrisati prašinu sa njih. 



Ako želite da vaša biljka bolje napreduje potrebno je da je prihranjujete jednom mjesečno. Presađuje se uglavnom u proljeće. Voli lagan supstrat u koji možete dodati malo pijeska. Pahira se može razmnožavati sjemenom, ali i reznicama. Jednostavno odrežite list i stavite ga u toplu vodu na svijetlo mijesto. 

Za mjesec dana bi trebala da pusti korijenje kada je možete posaditi u zemlju. Kako bude rasla tako njeno stablo treba da motate u pletenicu jer ona to neće moći sama. U domu joj osigurajte mjesto pored drugih biljaka gdje će se ona udomaćiti, a vi ćete moći zadovoljno da uživate u njoj i gledate kako vaše drvo novca raste.

Pokreće Blogger.