Mame nas uče da budemo nježne, tate da budemo jake - Kako odnos sa ocem utiče na život žene

Veza između oca i kćerke je posebna i ona ima veliku ulogu u zivotu svakog ženskog djetete. Iako majke imaju najjaču i jedinstvenu vezu sa djecom, ima nešto posebno u odnosu oca i kćerke što u velikoj mjeri utiče na živote ženske djece. 


Očevi su prve muške figure u životu žene, oni su njihovo sigurno utočište i stub snage žene. Dok nas mame uče da budemo nježne, očevi nas uče da budemo snažne. Oni nas uče da budemo radoznale i da nikada ne odustajemo ma koliko da se plašimo. 

Uče nas da pomjeramo svoje granice, dok nas majke uvijek uče da izbjegavamo rizike. Očevi su ti koji nas uče da učimo na svojim greškama. Nemaju sve žene priliku da odrastaju uz brižnog i ljubaznog oca, ali ipak postoje dokazi da su očevi najvažnije figure u životu svake žene. 



Očevi imaju ogroman uticaj na emocionalni razvoj svojih kćerki. Kćerke koje imaju blisku vezu sa ocem imaju manje šanse da razviju psihološke i emocionalne poremećaje te su rjeđe sklone depresiji i anskioznosti. Zbog toga su žene koje su imale prisniji odnos sa svojim ocem biti socijalno kompletnije, sigurnije u sebe i psihički jače osobe. 

U prošlosti su očevi uglavnom bili zaduženi da osiguraju i obezbjede porodicu, dok su majke bile te koje su odgajale djecu. U današnje vrijeme očevi igraju ključnu ulogu u odgoju jer odgoj nije samo odgovornost majke. 



Otac treba da stvori sigurno i zaštitničko okruženje za svoju kćer, ne samo fizički već i emocionalno. Njegovo ponašanje treba da podstakne kćer da se ne boji da pokaže svoja osjećanja. Svi smo mi produkt onih koji nas odgajaju i svi smo skloni da budemo prisniji sa ljudima koji su nam poznati. Zbog toga se žene uglavnom udaju za muškarce koji nalikuju njihovim očevima.

Pokreće Blogger.