Kineski dolar - Biljka za koju se vjeruje da privlači novac i blagostanje

Pilea peperomioides ili Kineski dolar je biljka za koju se vjeruje da može da donese novac i blagostanje u vaš dom zbog čeka je i savršen poklon ako želite nekome da je poklonite. 


Zimzelena je biljka porijeklom iz južne Kine. Raste veoma sporo i naraste do 30 cm. Iako izgleda veoma nježno veoma je otporna i laka za njegovanje. Kada je toplo napolju možete je držati vani, ali ju je početkom jeseni dobro unijeti u kuću jer neće lako preživjeti niske temperature. 

Može se razmnožavati sjemenom ali ju je najlakše razmnožavati reznicama. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste korijenje. Tek tada ih možete posaditi u tegle sa svežim kompostom. Najbolje uspijeva u polusjeni gdje ima dovoljno svjetlosti, ali nikako je ne biste trebali staviti direktno na sunce. 



Kod nas se uglavnom gaji kao sobna biljka. Stabljika joj je drvenasta, a listovi okrugli, mesnati, tamnozelene boje koji se nalaze na peteljkama koje rasti iz sredine lista. Mladi listovi su sjajni i biće veći ako biljka ima dovoljno svjetlosti. Cvjeta u proljeće , a cvjetovi su joj sitni, bijeli ili blijedo zeleni. 

Optimalna temperatura za njen rast je između 22 i 24 stepena celzijusa, a najniža temperatura koju može da podnese je oko 10 stepeni. Veoma rijetko je napadaju insekti i štetočine zbog čega je veoma zahvalna. Po nekim vjerovanjima ova biljka je najbolji iscjeljitelj negativne energije u domu. 



Za njega se vjeruje da privlači energiju bogatstva i blagostanja u dom i donosi ukućanima više novca. Za vrijeme toplijih dana potrebno ju je češće zalijevati. Ova biljka se u nekim azijskim zemljama prenosi generacijama sa koljena na koljeno kao najdragocjeniji poklon. 

Pokreće Blogger.