Znakovi da imate dobru vezu, a da niste ni svjesni toga - "Odvojeno spavanje može biti od velike koristi"

Sasvim je prirodno da s vremena na vrijeme sumnjate u svoju vezu i u to kakva bio oan trebala da bude. Možda je vaša porodica drugačija od one u kojoj ste vi odrasli ali i to je u redu. 


Postoje znakovi koji bi vam mogli pokazati da je vaša veza dobra i skladna a da vi toga niste ni svjesni. Stručnjaci su analizirali znakove neobičnih veza i došli su do zaključka zbog čega mnogi parovi ne slijede slijede stereotipa i još uvijek su srećni. 

1. Ne pričate previše. Mnogu parovi koji su dugo u vezi ne osjećaju nelagodu kada se između njih stvori tišina. Psiholozi smatraju da parovi mogu biti zajedno i u tišini i raditi svako za sebe ono šta vole, a da ipak osjećaju povezanost. 



2. Idete na odmor odvojeno. Kada vi i partner idete odvojeno na odmor to može da učini vašu vezu jačom, smatraju stručnjaci. Ako zaista volite svog partnera on će da vam nedostaje, a u isto vrijeme možete da radite stvari koje volite i da uživate. Na primjer vi možete da odete u muzej dok je vaš partner na planinarenju. 

3. Imate različite poglede i interese. Pojedini stručnjaci smatraju da su zajednički interesi precijenjeni. Oni takođe smatraju da kroz zajedničke interese i poglede oni ignorišu stvarne probleme. Kada je naš partner drugačiji on nas čini jačim i obogaćuje naš život. 



4. Često se svađate. Dr. Elizabeth Dorrance kaže kako ljudi koje volimo izvlače iz nas najviše negativnih emocija. Sa druge strane ona ističe da su konflikti dobri za našu vezu jer pokazuju oba partnera trebaju nešto da promijene. 

5. Spavate odvojeno. Vjerovatno ste se odlučili da spavate u odvojenim sobama jer jedno od vas hrče, pa ovo drugo ne može da spava i često se budi noću zbog toga. Jedno istraživanje je pokazalo da je zdrav san koristan za zdravu vezu nego kada partneri spavaju zajedno. 

6. Treba vam dugo vremena da prihvatite jedno drugo. Svi mi imamo svoje mane i nekim ljudima je teško da ih prihvate. Prihvatanje partnerovih mana ne znači da prihvatate sve šta on radi. Prihvatanje predstavlja slaganje sa stvarnošću bez da pokušavamo bilo šta da mijenjamo. Zamislite samo koliko bi veza sa nekim bila bolja kada bi imali osjećaj da smo prihvaćeni. 

  7. Izražavate osjećanja na različit način. Jednom od vas dvoje su možda bitne riječi, drugom su bitnija djela, zagrljaji i druge stvari. Istraživanja pokazuju da osobe koje su dugo u braku koriste svakodnevne radnje kao što su odlazak u kupovinu hrane ili čišćenje kako bi izrazili svoja osjećanja.

Pokreće Blogger.