Najbolji načini za razvoj emocionalne inteligencije Garryja Kasparova - Naučite da analizirate svoje greške

Mnogi smatraju Garryja Kasparova najboljim šahistom svih vremena. Sa svega 22 godine stekao je titulu najmlađeg svjetskog prvaka u šahu. On nije samo vrhunski šahista već je i sjajan mislilac čije se ideje mogu uspješno primjeniti u donošenju bilo kakvih odluka. 


Jedan od njegovih savjeta je veoma poseban, a povezan je sa pristupom šahista svojim greškama i neuspijesima. "Kako biste u nečemu postali stvarno dobri, morate razviti naviku analiziranja vlastitih grešaka", rekao je Kasparov. On takođe ističe da je potrebno da pažljivo pogledate svoje postupke i utvrdite uzrok svojih grešaka kako biste postali bolji. 

Ovaj pristup u potpunosti eliminiše bilo kakve izgovore i opravdanja za pogrešne poteze u igri, a koji su uzrokovani nečijim glasnim pričanjem ili prijetećim pogledom. On ističe kako je emocionalna inteligencija sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja svojim osjećanjima. Drugim riječima, radi se da emocije rade za vas, a ne protiv vas. 



Kasparov savjet izgleda racionalno upravo zbog toga što svi mi povremeno činimo velike greške koje on naziva "pogrešnim proračunima".  Kada osoba dođe u iskušenje da se zadrži na svojoj pogrešci ona počinje da se samosažaljeva i zaranja u negativne emocije ili izbjegava da se suoči sa negativnim emocijama i jednostavno ignoriše svoje greške. 

Treba da razvijete naviku da analizirate svoje greške, da se ne ljutite zbog svog pogrešnog postupka ili radnje, već tražite načine da popravite situaciju kako bi izbjegli iste greške u budućnosti. Koristite negativne emocije koje su izazvane neželjenom situacijom kao katalizator promjena. 



Sledeći put kada u nečemu pogriješite odvojite malo vremena da analizirate situaciju i odgovorite sebi na neka pitanja kao što su: 1."Zašto sam tako reagovao?" 2."Šta sam u tom trenutku pogrešno protumačio i shvatio?" 3. "Šta bih promijenio da imam priliku?" 

4. "Šta bi mogao reći sebi drugi put da se prisilim da razmišljam drugaćije?" Svrha ovih pitanja je pokretanje misaonih procesa i nastavak boljeg razumijevanja vašeg emocionalnog ponašanja i sklonosti. 

Tek tada ćete moći direktno pristupiti promjenama destruktivnog ponašanja i ne očekujte da će se to odmah desiti. "I dalje ćete razmišljati o svojim greškama, ali ne dopustite da vas one stalno muče. To su normalna ljudska osjećanja i jednostavno morate da naučite da živite sa njima. 

Najbolji način da ne razmišljate o prethodnim greškama jeste da se pripremate za sledeći meč koji želite da pobijedite, a poslije samo nastavite dalje" rekao je Kasparov.

Pokreće Blogger.