Naučite razlikovati ljubav od emocionalne ovisnosti - "Nikad se ne odričite prijatelja zbog nove veze"

Emocionalna ovisnost je osobina ljudi koji nemaju dovoljno ljubavi prema sebi samima pa pokušavaju da je nađu u drugima što može da se pretvori u začarani krug nezdrave veze.


Psiholozi ističu da su prava ljubav i emocionalna ovisnost dvije potpuno ratličite stvari i veoma je bitno da znate da ih razlikujete. Emocionalno ovisne osobe stavljaju svog partnera na prvo mjesto i čitav svoj život grade prema njima. Oni ili pokušavaju u potpunosti da kontrolišu partnera ili izigravaju žrtvu gdje im njihova patnja predstavlja zadovoljstvo. 

Sledeći znakovi bi vam mogli pomoći da ne upadnete u zamku i da prepoznate nezdravo ponašanje u vezi već na početku. Misle da su našli ljubav svog života. Ako već nakon prvog sastanka počnete da mislite kako je on taj na koga ste čekali cijeli život i zbog koga osjećate leptiriće u stomaku, pokušajte malo da zastanete i da se ohladite. Napravite pauzu od nekoliko dana kako biste mogli da razmislite o toj osobi.
 


Previše idealizujete partnera.
 Ako vam neko otvoreno prizna da nije laka osoba i da ima težak karakter oni vam tada naglašavaju da postoji nešto u njima čega vi niste svjesni. Ako se takvo nešto desi i u najopuštenijoj situaciji nemojte da zanemarujete takve znakove. Nemojte da uvjeravate sebe da ćete uspjeti i da su sve to gluposti jer time što vam govori takvo nešto on vam jasno stavlja do znanja da ne žele da se upuštaju u ozbiljnu vezu sa vama. 

Odbijate prijatelja kako biste ugodili partneru. Nemojte da se odričete svojih prijatelje zbog nove veze. Normalno je da kada započnemo novu vezu svo svoje vrijeme posvećujemo partneru, ali nemojte zbog partnera da zapostavljate svoje prijatelje. Ako vam vaš partner ograničava vrijeme koje provodite sa prijateljima i ako primjetite da mu oni smetaju znajte da je to znak upozorenja.



Zapostavljate svoje hobije.
 Nemojte da zaboravite na svoje omiljene aktivnosto. Vaš patrner bi trebao da učini vaš život zanimljivijim, a ne da vas spriječava u obavljanju vaših omiljenih aktivnosti.
Vjerujete njegovom mišljenju. Ako slijepo prihvatate mišljenje vašeg partnera i ako mislite da je sve ono što on radi jedino ispravno  tada rizikujete da postanete njgova sijenka. 

To ne samo da će vam uzrokovati brojne zdravstvene probleme već će i vaš partner da izgubi interes za vas. Opravdavate njegovo loše ponašanje. Kada smo na početku veze zanemarujeme sve što nije savršeno kod našek partnera. Obratite malo pažnje na to kako se vaš partner ponaša prema vama i ptema drugima jer ono što možda niste primjetili može da bude veoma važno za vašu vezu u budućnosti. Ako vaš partner počne iznenada da se loše ponaša prema vama ili počne da viče na primjer na konobara koji je pomješao narudžbe shvatite to kao znak upozorenja.

Pokreće Blogger.