Najbolji citati Ernesta Hemingwaya - "Ponekad slijedeći svoje srce znači izgubiti svoj um"

Ernest Hemingvej je bio najpoznatiji američki pisac. Započeo je svoju karijeru kao novinar sa svega sedamnaest godina. Tu je otkrio svoj talenat za pisanje i ono je postalo njegov životni poziv.


Kratke i jasne rečenice su karakteristične za njegov stil pisanja. Uticao je na razvoj književnosti dvadesetog vijeka i njegaova djela se smatraju klasicima američke književnosti. 1951. godine dobio je Pulicerovi nagradu za svoj roman "Starac i more", a 1954. Nobelovu nagradu za književnost.

1. "Svaki je dan novi dan. Bolje je biti sretan. Ali radije bih bio precizan. Onda kad dođe sreća, spremni ste."2. "Čovjek nije stvoren za neuspjeh. Čovjek može biti uništen, ali ne i poražen."3. "Čovjek može biti uništen, ali ne i poražen"



4."Klasično djelo je knjiga koju svi hvale, ali nitko ne čita" 5."Pijem kako bih druge ljude učinio zanimljivim" 6."Samo oni koji su spremni otići predaleko mogu znati kako daleko mogu ići" 7."Ponekad slijedeći svoje srce znači izgubiti svoj razum."

8."Mladost imamo zato da činimo gluposti, a starost da za tim glupostima žalimo." 9. "Ako je nešto krivo, popravi to ukoliko je moguće. Ali nemojte se živcirati oko toga, živciranje nikada nije ništa riješilo." 10. "Moralno je ono nakon čega se osjećate dobro, a nemoralno je ono zbog čega se kasnije osjećate loše."



11. "Postoje samo dva mjesta na svijetu u kojima možete živjeti sretno: kod kuće iu Parizu." 12. "Ne možete pobjeći od sebe pomicanjem s jednog mjesta na drugo" 13. "Najbolji način da otkriješ možeš li nekome vjerovati je – da mu vjeruješ"

14. " Čoveku treba otprilike dve godine da nauči da govori i otprilike 50 godina da nauči da ćuti."15." Ružne žene ostare pre nego lepe – one prelaze iz senke u tamu"

Pokreće Blogger.