"Muž me je prevario ali sam odlučila ostati: Pokazala sam da nisam slabić”

Rijetke su žene koje se odluče da ostanu u braku nakon što saznaju da ih je partner varao. Ja sam jedna od onih žena koja je odlučila da ostane sa svojim suprugom nakon što sam saznala da je bio nevjeran.


Bili smo u braku deset godina kada je moj suprug odlučio da mi prizna da me je varao sa svojom asistentkinjom čak četiri godine. Bilo mi je sumnjivo što provode toliko mnogo vremena zajedno, ali sobzirom na velike projekte koje su radili zajedno bilo mi je u neku ruku to shvatljivi, ili sam ja sama sebe u to ubijedila.

Kada sam iznijela svoje sumnje prijateljima svi su me gledali sa čuđenjem i ubjeđivali me da sam smiješna. "Sa njom?!" govorili su sa čuđenjem. Pokušala sam da ubijedim sebe da sam paranoična, ali jedne večeri kada je moj muž bio na poslovnom putu pokušala sam da ga dobijem na telefon i nisam usojela.



Tada sam jednostavno osjetila da se nešto dešava. Tek sledeći dan mi se javio i ja sam od njega zahtjevala istinu. Priznao mi je da su se poljubili više od jednog puta ali ja sam znala da je tu bilo mnogo više od samo poljupca. Zahtjevala sam od njaga da smjesta dođe kući ako želi da spasi naš brak i on je došao.

Nakon nekoliko sari razgovora bila sam u šoku i nisam znala šta da radim. Bila sam bijesna, nisam mogla da spavam pa sam ga toliko puta budila u sred noći da ga pitam zašto je to uradio. Bila sam razapeta između bijesa i iscrpljenosti.



Svaki dan sam se trudila da budem dobra majka da naša djeca ne osjete šta se dešava. Nisam više imala energije da se borim, gušila sam se i jedva sam se suzdržavala od plača dok bih naveče uspavljivala dijecu. Nisam mogla da dopustim sebi da me vide takvu, bili su previše mali da bi razumjeli bilo šta od toga.

Vrlo malo ljudi je znalo šta se dešava u našem braku, jedna od osoba koja je znala je moja majka. Jednom prilikom me je upitala da li ga volim, odgovorila sam joj potvrdno. Rekla mi je zatim "Bori se za svoj brak." Ja u tom momentu nisam imala snage zato, imala sam osjećaj kao da se borim za svoj život. Izgubila sam na kilaži toliko da su poznanici počeli da me pitaju da li je sve u redu. Govorila sam da je sve dobro jer nisam mogla da podnesem njihovo sažaljenje.

Kada se nađemo u situaciji da nas partner prevari uvijek se pitamo šta nije u redu sa nama da smo ga natjerale da se okrene drugoj ženi i da u njoj potraži utjehu. Ono što bi u stvari trebali da se zapitamo jeste šta nije u redu sa njim. Moj muž je varao zbog toga što nešto nije bilo u redu sa njim i pokušavao je da pronađe odgovor  u fantazijama i preljubi sa drugom ženom. Šest mjeseci nakon što mi je priznao da je bio nevjeran moj muž mi je takođe priznao da je posjećivao striptiz klub.

Skinula sam svoj vjenčani prsten i zahtjevala od njega da mi sve ispriča. Ispostavilo se da me nije varao samo sa svojom asistentkinjom već da su tu bile i mnoge druge. Priznao mi je da je i prije nego što je upoznao mene imao problem sa zavisnošću od seksa i da je zbog toga isao na terapiju. Nikada ga nisam vidjela takvog, bio je slomljen. Pogledala sam tog muškarca i osjetila zaljenje. Obećala sam mu da ću biti tu za njega i da ću da mu pomognem.

Pokušavala sam da se oporavim od svega i gledala sam svog muža kako se bori sa bolom i tugo i koji je uprkos svemu tome podržavao mene u mom bolu. Ponovo su se probudila osjećanja za koja sam mislila da su zauvijek izgubljena. Trebalo nam je puno vremena da prevaziđemo tu krizu i sada sam tu deset godina kasnije u drugom braku sa svojim prvim mužem.

Sada imamo srećan i zabavan brak, ali kao i svaki brak uvijek imamo po neki problem. Moj muž i sada ponekad ima problema sa pomiješanim osjećanjima dok ja svoje držim pod kontrolom. Naučila sam da postoji mnogo više odgovora na prevaru nego što mislimo. Naučila sam još da ne mora uvijek da znači da su žene koje napuste svog partnera jake, one koje ostanu i odluče da se bore su žene koje rade herojski posao.

Pokreće Blogger.