Obratite pažnju: Stručnjaci otkrivaju 4 najčešća znaka manipulacije i toksičnog ponašanja u vezi

Skloni smo tome da loše ponašanje nama bliskih ljudi pravdamo tako što kazemo "Takav je kakav jeste" ili kažemo "To je tipično za njega/nju" i tu se ništa ne može promjeniti.


To uglavnom radimo zato što ne želimo da izgubimo tu osobu čak i ako nam je ponekad bilo teško da se nosimo sa njenim ponašanjem. Mi u stvari tako uvijek tražimo izgovore za njihovo ponašanje, a trebali bismo da prestanemo to da tolerišemo.

Obično su osobe koje su u djetinjstvu bile ignorisane ili ismijavane od strane drugih te koje će uvijek naći izgovor za ponašanje drugih. Izdvojili smo nekoliko različitih ponašanja koja mogu da ukažu na to da vaš partner vrši kontrolu nad vama. Neka su očiglednija od drugih, ali važno je da ih znate prepoznati. 



Marginalizacija vaših misli i osjećanja. Ako vas partner ismijava i jasno vam daje do znanja da ga nije briga što vam se ne sviđa njegovo ponašanje tada treba da vam bude jasno da se on loše ponaša prema vama ili smatra smiješnim sve što je vama važno, vaše mišljenje i vaša osjećanja. 

Ponižavanje. Jedno je kritikovati nečije postupke, ali je sasvim drugo kritikovati nečiju ličnost. Takve primjedbe uglavnom počinju riječima "uvijek si" ili "nikada nisi", a za njima ide i popis stvari koje druga strana pripisuje vašim slabostima ili nedostatcima. 



Ako opravdavate svog partnera za takvo ponašanje samo mu dajete podsticaj da nastavi da se ponaša tako prema vama i to postaje normalno ponašanje u vašoj vezi. Izluđuje vas. Osobe koje doživljavaju drugu osobu kao slabiju na taj način pokazuju svoju snagu i lakše manipulišu. 

One su u stanju da dovdu u pitanje percepciju ili gledište druge strane, da negiraju svoje riječi i dijela i uvjeravaju drugu stranu da je sve izmislila ili pogrešno shvatila. Iskorištavaju vašu nesigurnost. Manipulatori najčešće koriste nesigurnost drugih da bi upravljali sa njima. 

Oni iskorištavaju vaše slabosti da kako bi vas držao u šaci. Ovo je ponekad teško prepoznati ali to može da pretvori vašu vezu u toksičnu. Ignoriše vas. Ako ne želi da vas sluša ili ne želi da da razgovara sa vama to je znak da pokušava da manipuliše sa vama. Nemojte da preuzimate odgovornost za takvo njihovo ponašanje ili da ih pravdate time što krivite sebe za takvo njihovo ponašanje.

Pokreće Blogger.