Otkrijte lažljivca u sekundi - Obratite pažnju na njihove oči, one bi ih mogle odati

Ako obratite pažnju na govor tijela, ekspresiju lica ili na boju glasa dok vam se neka osoba obraća, možete mnogo toga da otkrijete. Ovde ne mislimo na one male nevine laži, već kada nam neko svakodnevno laže.


Postoje osobe koje su ovisne o laganju, a istraživanja pokazuju da takve osobe lažu kako bi privukle pažnju na sebe. To su uglavnom osobe koje imaju nisko samopoštovanje i one su sklone da lažu o svojim uspjesima kako bi se osjećali bolje. 

Kako biste prepoznali patološkog lažova obratite panju na njegovo ponašanje, čak i najmanja promjena u ponašanju može da pokaže da li vam osoba sa kojom razgovarate laže. Potražite signale stresa. Obično je veoma teško prepoznati osobu koja je sklona patološkom laganju jer se one ponašaju sasvim prirodno kada lažu, ali ipak mogu izgledati kao da su pod stresom. 



Jedan od prvih odgovora na stres je ukočenost, pa zato potražite znakove kao što su trljanje rukama, preplitanje prstiju ili neprirodan i zaleđen osmijeh. Ako primjetite neobične promjene u ponašanju budite sigurni da vam osoba sa kojom razgovarate laže. 

Obratite pažnju na oči. Kažu da osobe koje vas lažu ne mogu da vas gledaju u oči dok to rade. To nije istina. Istraživanja su pokazala da osobe koje su sklone patološkom laganju ostvaruju veoma čvrst kontakt očima kako bi vas što bolje ubijedile u ono šta govore. 



Ono što bi moglo da ih otkrije u njihovom laganju su njihove zjenice koje se šire dok lažu. Oni takođe sporije trepću dok lažu, a kada završe njihivo treptanje se ubrzava.Obratite pažnju na kontradiktornosti. Osobe koje se mnogo opuste u svom lagaju mogu da budu veoma kontradiktorne. 

Obratite pažnju na detalje koje govore jer oni lako mogu da ih promijene a da toga nisu ni svjesni. Kako bi izbjegli istinu oni su takođe skloni da vam na pitanje odgovaraju pitanjem.Obratite pažnju na njihov glas. Stručnjaci otkrivaju da nam se u stresnim situacijama boja glasa mijenja. 

Takođe ističu da u takvim situacijama imamo veću potrebau da kvasimo svoje grlo, pijemo više vode ili da vlažimo svoje usne. Obratite pažnju na ove znakove sledeći put kada budete u društvu osobe koja je sklona patološkom laganju. Obratite pažnju na neverbalne signale. Stručnjasci su izdvojili nekoliko gestova koji mogu da ukažu na patološko laganje. 

Dodirivanje ruku, lica, prekrštene ruke, naginjanje su signali koji mogu da odaju osobu sklonu patološkom laganju. Nije uvijek lako primjetiti takvu osobu, ali ako obratite pažnju na ponašaje neke osobe možete otkriti da li vam ta osoba leže ili ne.

Pokreće Blogger.