Uvijek su spremni da vas saslušaju i ponude riješenje - 6 rečenica koje nećete čuti od empata

Empati osjećaju bol drugih, ne pokušavaju da umanjuju osjećanja drugih i ne pretvaraju se da znaju odgovor na sve. Oni prihvataju tuđa osjećanja kao svoja i osjećaju tuđu tugu i bol. Ovih šest stvari empati nikada neće reći drugoj osobi.


1. "Osvjesti se" Umjesto da savjetuju nekoga da se pribere i smiri, empati će uvijek ponuditi neko drugo riješenje zbog kojeg bi se ta osoba zaista mogla osjećati bolje. To im možda neće uvijek poći za rukom, ali oni znaju da time što će nekoga prisiljavati da se smiri, mogu samo dodatno da pogoršaju situaciju u kojoj se ta osoba nalazi. 

  2."Zar se nisi umorio ot tog što ti je izazvalo uznemirenost?" Svi se suočavamo sa situacijama na različit način i empati su svjesni toga. Oni će uvijek biti spremni da sa vama razgovaraju o vašem problemu kako bi vam olakšali vaš teret koji nosite na duši. 



Svjesni su da je nekim ljudim potrebno više nekima manje vremena da se suoće sa nekim problemom. 3. "Znam kako ti je, prošao sam i gore." Svi smo mi imali teške trnutke u životu i ponekad nam se naši problemi čine veći od problema drugih ljudi, ali to ne mora da uvijek da bude slučaj. 

Empati su svjesni da ono što njima izgleda kao sitna stvar drugima može da izgleda mnogo gore i uvijek to uzimaju u obzir prije nego što bilo šta kažu. 4. "Moglo je biti i gore." Naravno stvari uvijek mogu biti gore, ali ne trebamo podjesjećati na to osobu koja se već suočava sa teškom situacijom. 



To što joj se u životu još uvijek nije dogodilo ono najgore ne znači da treba da je podsjećamo na to šta bi moglo da se dogodi. Empati znaju da to ne funkcioniše na taj način. 5. "Brzo će proći, gledaj to sa vedrije strane." Empati vam nikada neće reći da stvari gledate sa vedrije strane jer razumiju složenost situacije. 

Oni znaju da se problemi ne riješavaju preko noći i nikada vas neće navoditi na put koji ne vodi nigdje. 6. "Možda je to trebalo tako da se desi." Ovakav pristum ne donosi nikome olakšanje. Neke stvari ne možemo izbjeći i spriječiti da se dogode, ali kada nam neko stalno ukazuje na to, to nikako ne može biti privlačno.

Pokreće Blogger.