Zašto bi uvijek trebali govoriti samo istinu - "Laganjem kupujete vrijeme, istina uvijek izađe na vidjelo"

Većina nas povremeno koristi laži kako bismo izbjegli teške situacije ili sakrili svoja osjećanja ili namjere. Međutim, laganje uvijek ima cijenu, dok je istina neprocjenjiva. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali uvijek govoriti istinu.


Istina će uvijek izaći na vidjelo tako da laganjem samo kupujete vrijeme i vjerovatno će biti gore kad se sazna da ste lagali. Osjećećete se bolje ako ste iskreni i otvoreni. Drugi će moći da vam vjeruju, a povjerenje je osnova svakog odnosa.

Drugi će tražiti vaš iskren savjet i mišljenje. Nećete morati pamtiti i održavati mrežu laži. Jedna laž obićno dovodi do više laži kako bi se prikrila početna laž,stvarajući začarani krug. Laganje je jednostavan izlaz, a kada ste iskreni, učite rješavati teške situacije i rasrete kao osoba.Kako izbjeći iskušenje laganja? Stisnite petlju: iskrenost je teža inače se ne bismo okrenuli laganju. Skupite hrabrosti i izađite sa istinom, drugi će je cijeniti. Poduprite se istinom: drzite se istine bez razmišljanja o svim mogućim negativnim ishodima.

Imajte vjere u druge ljude: obično pretpostavljamo da oni neće shvatiti ili prihvatiti istinu. Stavite se u položaj druge osobe: da li biste radije da vas lažu ili da vam govore istinu. Pripremite sebe i svoje riječi: biti iskren ne znači biti nepristojan. Razmislite o tome šta i kako ćete reći. Morate postupiti diplomatski i biti ljubazni kako nebi povrijedili osjećanja drugih ljudi.Uvjerite se da je bolje biti iskren: Ako u to ne vjerujete, okrenućete se lažima čim situacije krene negativno. Gledajte na to kao na priliku za razvoj: Otvorena i iskrena komunikacija dragocjene su vještine važeg ličnog i profesionalnog života. Svaka situacija u kojoj možete vježbati čini vas boljom osobom.

Info Pult / Branka.G

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.