Kako me dječak podsjetio: Sve u životu što radimo, radimo zbog sebe - i dobro i loše

Odličan tekst koji bi svako od nas trebalo da pročita - Živa istina


Otišao sam u prodavnicu. Iza polica vidim majku sa sinom starim oko 6 godina. Kako se kaže: siromašni, ali uredni. Dečak lep kao slika. Bilo je očigledno da nešto želi, ali nije ništa pitao. Dok je mama kopala po korpi sniženih sitnica, pažljivo je uzeo kutiju s šarenim markerima, uzeo jedan, onjušio ga, pa ga vratio nazad.

Zatim je dodirnuo neke nalepnice i uzdahnuto teško kao neki starac. Žena se blago sagnula ka njemu i rekla: "Nemam novca, sine." I samo je tiho klimnuo glavom. Sve je razumeo, kao neki stari čovek, a opet nosio je na sebi neku smešnu majicu punu boja, koja je odavala da je to dete, mali čovek.Srce mi je potonulo. Iz nekog razloga setio sam se moje Ane i da mi ni ona nikad ništa nije tražila, jer je sve imala. Razmislio sam samo sekund, a onda u korpu nabacao markere, nalepnice, kutiju sa plastelinom i razne dečje radosti. Brzo sam platio i potrčao napolje.

Pitao sam se - kako dati, a da ne uvredim? Veoma osetljiva stvar... Čekao sam dok majka dođe do kase, prišao sam mu veselo i reko: "Zdravo, dečko! Danas je dan veselih majica. Da li si to znao? Privodimo takmičenje karju i ti si pobedio. Ovo je tvoja nagrada!"Dao sam mu kesu punu koještarija. Pogledao me je onim pogledom... Pa, znate... Imao sam taj pogled samo jednom u životu! Bilo je to davno. Jedva sam sastavljao kraj sa krajem, a onda sam na svu svoju muku dobio otkaz na poslu. U džepu sam imao samo 100 dinara.

Lutao sam ulicama razmišljajući kako da dođem kući i kažem ženi da nemam posao, a deca mala, mi podstanari... Obreo sam se ispred nekog kioska gde su se prodavale srećke i greb-greb kartice. Kao hipnotisan uzeo sam jednu i dobio! Džekpot! E, tada sam imao taj pogled kao da sanjam!

E, upravo me tako gledalo ovo dete! Dok se nije osvestio, ja sam izašao na ulicu i stvarno sam se osećao dobro - stvarno dobro! S pravom kažu: sve što radimo, radimo zbog sebe - i dobro i loše!

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.