Uvjerenja koja sprečavaju izgradnju uspješnog braka - "Zasto bi se mjenjali zbog partnera"

Kad se previše prilagodite drugima, oni prestaju da vas poštuju, jer vjeruju da možete manipulirati.


"Bolji je od mene." Toliko ljudi uzdiže partnera. A naš um voli sve posebno. Kada drugu osobu shvatimo kao nekoga posebnog, isključujemo se iz jednadžbe odnosa. Ispada da nejednakost i ogroman pritisak na partnera.

"Nisam dovoljno dobar." To uvjerenje tjera da stalno sumnjate u sebe i u svoj sud. Misliš da s tobom nešto nije u redu, brineš da svi tako misle. I počneš se pretvarati da izgledaš bolje nego što misliš da jesi.



"On će me prevariti." Uobičajeni strah na više načina. Naravno, živimo u vremenu kada je to vrlo lako promijeniti, a i mnogi to čine. Ako vas neko vara, to je znak nepoštovanja. Ali ne biste se trebali ispričavati jer ste postavili visoku traku i željeli biste pronaći nekoga ko će se prema vama odnositi dostojanstveno. Ali ne treba živjeti u stalnom strahu, jer na taj način dajete snagu sumnjama. I samo ćete sami patiti.

"Ne mogu mu vjerovati." Mnogi se suočavaju s izdajom. Nakon ovoga želim zaštititi svoje srce. Pokušavajući to učiniti, zatvaramo ga. Ali bez poverenja ne možete izgraditi vezu. Ako ne možete vjerovati nekoj osobi, onda to nije najbolji kandidat za dugu vezu. Ali ako se radi o vašem strahu da vjerujete, jer vas osoba može izdati, shvatite to, zamolite ga da bude strpljiv i svakodnevno se otvarajte sve više i više.



"Nisam ja za njega." U vezi mora postojati jednakost, inače će se jedan smatrati superiornim drugim, a drugi će osjetiti zapostavljanje. Ponekad veza preuzima dinamiku djeteta-roditelja, kada jedan partner odgaja drugog. U svakom slučaju, to ne vodi ničemu dobrom.

"Ne verujem svojim odlukama." Kad ne vjerujemo u svoje odluke, tražimo savjet drugih. Stalno možete tražiti odobrenje partnera i njegovu dozvolu za nešto. Ovo je ponovo nejednakost.

Info Pult

Pokreće Blogger.