Mudra lekcija bake: Kako reagujte na probleme - Poput mrkve, jajeta ili kafe?

Zamislite bilo kakve nevolje kao merdevine koje vam omogućavaju da se popnete malo više na vrh.


Jednom je unuka došla kod bake da joj kaže o svom životu. Činjenica da je veoma naporan, i da je spremna odustati. Djevojčica je umorna od činjenice da se konstantno mora probijati, a čim se suoči sa jednim problemom, odmah joj se približava novi.

Baka je pomislila i odvela je u kuhinju. Potom je tri posude napunila vodom. U prvu je položila svježu i jaku mrkvu, u drugu jaja, a na kraju, u treću - sipala je mljevenu kafu. A onda, ne izgovarajući ni riječi, sipala kipuću vodu.



Nakon nekog vremena, moja baka je natočila šolju kafe, uhvatila šargarepu i jaja iz vode i odložila ih na tanjire. A onda se, okrenuvši se svojoj unuci, pitala: "Reci mi šta vidiš"? "Mrkva, jaja i kafa", rekla je. Pozvala je djevojku bliže i zamolila da dodirne mrkvu.

Unuka je to učinila i primijetila da je mrkva postala meka. Nakon što je baka zamolila da razbije ljusku jajeta. Djevojčica je razbila i vidjela da se teško razbija. I na kraju, baka me zamolila da popijem gutljaj kafe. Unuka je okusila vruću crnu kafu, udahnula zavidnu aromu i upitala: „Bako, šta si time mislila?“



I baka je objasnila da se svaki od tih proizvoda suočio s istom teškom situacijom - kipućom vodom - ali svi su na to reagovali na potpuno različite načine. Mrkva je bila jaka i tvrda, ali kad je ušla u vruću vodu omekšala je i postala slaba. Jaje je bilo krhko i moglo se razbiti iz najmanjeg nespretnog pokreta. Ali nakon što sleti u kipuću vodu, tečnost se stvrdnula i sada nije tako lako razbiti jaje.

No, mljevena kafa je sasvim druga priča. Pošto je ušla u kipuću vodu, ona ne samo da se promijenila, nego je promjenila i vodu u kojoj se našala. „Na koga od njih izgledaš? - pitala je baka unuku. - Kada problemi kucaju na vaša vrata, kako reaguješ na njih? Poput mrkve, jaja ili kafe? "

Ujedno se zapitajte i ovo pitanje: Ko ste vi? Izgledate li poput mrkve, koja djeluje snažno, ali ako naiđe na poteškoće, i odmah omekšava, gubeći svu snagu? Ili ste poput jajeta koje na ovaj svijet dolazi mekog i nježnog srca, ali, ulazeći u lonac života, otvrdne? Možda nakon što ste se morali suočiti sa smrću voljene osobe, teškim pauzom ili nekim drugim testom, postali ste teški? Možda vaša vanjska školjka izgleda isto kao ranije, ali sada skriva gorčinu duše i gorčinu srca?

Ili možda izgledaš kao kafa? Ova obična mješavina ne samo da se mijenja, već i mijenja sve oko sebe - same okolnosti koje su uzrokovale bol. U kipućoj vodi kafa odaje divnu aromu i daje vodi karakterističan ukus. Ako izgledate poput kave, onda kad se životne okolnosti pokaže najgorim, ne doživljavate ih kao prepreku na svom putu, već kao priliku da postanete bolji i promijenite situaciju oko sebe.

Budite poput kafe! Zamislite bilo kakve nevolje kao merdevine koje vam omogućavaju da se popnete malo više na vrh.

infopult

Pokreće Blogger.