Znakovi koji bi mogli pokazati da vašem tijelu nedostaju proteini - Dobro obratite pažnju

Nedostatak proteina negativno utiče na zdravlje celog tela, energiju, raspoloženje i na izgled. Evo kojih 5 simptoma pokazuju da ne unosite dovoljno proteina u organizam:


1. Imali ste česte prelome Za potpuno zdrave kosti, važno je da pored kalcijuma unesete i odgovarajuću količinu proteina svakodnevno. Naučna istraživanja sprovedena 2018. godine dokazala su da osobe koje boluju od osteoporoze često imaju deficit proteina u organizmu.

Preoteni "grade" skeletno mišićno tkivo, a ukoliko je ono slabo, lako dolazi do povreda i pšreloma kostiju. 2. Loš kvalitet kose i slabi nokti Proteini su esencijalni deo vaše kose i noktiju, a deficit proteina usko je povezan sa čestim lomljenjem noktiju, proređivanjem i opadanjem kose.



Američka Dermatloška Akademija dokazala je da nedovoljno unošenje proteina tokom nekoliko meseci može izazvati drastičan gubitak kose. 3. Gubite težinu - ali u mišićima Iako se pokazuje niža brojka na vagi, izbacivanje proteina iz ishrane je negativan i opasan način mršavljenja.

Na ovaj način gubite težinu u mišićima, ali masnoća ostaje raspoređen u telu. Ovo je jedan od najnezdravijih pristupa gubitku kilograma i može biti poguban po zdravlje. 4. Nemate dovoljno energije Osobe koje ne unose dovoljno proteina, osećaju se umorno, iscrpljeno i imaju konstantan pad energije.



Protein je u sastavu hemoglobina koji je prisutan u crvenim krvnim zrnicima i njegova funkcija je raspoređivanje kiseonika u telu. Prenizak nivo kiseonika može uzrokovati slabost, nedostatak daha i malaksalost. 5. Često ste prehlađeni Proteini su važni za jačanje imunog sistema i imaju veliku ulogu u odbrani organizma od virusa i bakterija.

Ako nemate dovoljno proteina u telu, rizikujete slabljenje imuniteta i bićete podložniji prehladama i virusima. Napomena: Ukoliko kod sebe primećujete navedene simptome, važno je da se obratite stručnjaku koji će utvrditi tačnu dijagnozu i prepisati terapiju.

Pokreće Blogger.