Govorila sam da se nikad neću udati da ne bih izgubila sebe – Danas sam srećno udata žena

Rano u životu zavjetovala sam se da se nikad neću udati. Činilo se da mi je single život suđen od rođenja: majka mi je dala ime po dvije nevjenčane sestre, stare porodične prijateljice.


Obožavala sam ih posjećivati – hranile su me ukusnim domaćim bombonima i dopuštale da se igram sa njihovim psom. Fascinirali su me njihovi životi bez muža. Kao da su pobjegle iz zamke. Željela sam biti poput Marije i Pauline. U svojim 20-im godinama moji junaci bili su feministička ikona Gloria Steinem.

Ona se zalagala za serijsku monogamiju, i tvrdila da je brak rijetko prostor koji bi mogao "njegovati i održavati oslobođenu ženu." Pod nenim uticajem, udvostručila sam svoju opredijeljenost da ostanem neudata. Zakoračila sam u feminizam trećeg talasa i čitala roman za romanom.



Mislila da će mi brak oduzeti posvećenost mojoj fikciji ili stišati glas. Nijedna lijepa bijela haljina ne bi usmjerila moju kreativnu energiju u brigu o muškarcu, njegovanje njegove kuće, podržavanje i pomaganje njegove karijere.

Slijedeći savjet Glorije, tokom mojih 20-ih godina uživala sam u nizu dugogodišnjih veza. Ali kako sam navršila sredinu 30-ih, obrazac ispiranja i ponavljanja - susret s momkom, koji je bio u vezi nekoliko godina, a zatim raskinuo- postajao je naporan.



Romantika se počela činiti poput bombe koja otkucava, uz neizbježne povrijeđene osjećaje. A moj mali sta je postajao više usamljen nego ugodan. Do tada sam bila pisac više od deset godina. Da li će me zaista sretnija veza otrgnuti od moje strasti?

Moj mentor, plodan pisac, kreativno je napredovao u decenijama dugom braku, čak je putovao zemljom sam sa svojim njemačkim ovčarima kako bi učio na različitim univerzitetima. Moja je majka neumoljivo slikala, izrađivala kolaže i stvarala mozaike; cvjetala je kao umjetnica nakon što se udala za očuha..

Čak se i Gloria Steinem na kraju udala, što se činilo svojevrsnim dopuštenjem. I tada - možda pogađate?- Upoznala sam Georgea. Sviđao mi se njegov miran karakter, njegova britanska mudrost. Iselila sam se iz svog malog stana kako bih živjela u blizini njega u gradiću na plaži u Kaliforniji.

Tamo sam osjećala da mi je život ekspanzivniji i puni mogućnosti. George me potaknuo na posao koji će mi ostaviti vremena i energije za pisanje. Vikendima je radio na svom projektu dok sam ja pisala svoj roman. Mogla sam zamisliti kako se krećemo gdje god nas prilika pozove; Pisala bih za našim kuhinjskim stolom bez obzira gdje smo živjeli.

Shvatila sam da se želim udati za njega, da imam čvrst osjećaj da ćemo zajedno donositi naše velike životne odluke. Još uvijek žudim za mirnim satima za pisanje, i za popodnevima s djevojkama da sarađujem na kreativnim projektima kako bismo pomogle srušiti patrijarhat.

Kad dođem kući, George sluša priče o mojim avanturama i ažurira me o svojim naporima. Ja sam i pisac i supruga, i moj je život sretniji i puniji na način na koji se to nikad prije nije događalo - tada kada sam se definisala onim što nikad ne bih učinila, prije nego onim što sam na kraju srećom učinila.

InfoPult

Pokreće Blogger.