Stvari koje ti mama nikada nije rekla - "Uvijek je tvoje potrebe stavljala ispred svojih"

Uživljavajući se u ulogu roditelja, shvatit ćeš koliko je toga podnijela tvoja majka, te ćeš napokon i sama iskusiti neke stvari koje ti ona sama, vjerojatno nije nikad rekla.


RASPLAKALA SI JE… PUNO PUTA! Plakala je kad je otkrila da je trudna s tobom. Plakala je dok te rađala. Plakala je prvi put kad te držala u naručju. Plakala je od sreće, straha, brige i zato jer te toliko voli. Ona je cijelo vrijeme s tobom proživljavala svaku sreću i tugu, bila ti toga svjesna ili ne.

ONA JE ŽELJELA TAJ POSLJEDNJI KOMAD TORTE No kad je vidjela kako ga gledaš (iako je tebi bio treći komad, a ona tortu nije ni probala), nije ga mogla uzeti. Znala je da će biti puno sretnija ako tvoj mali trbuščić bude pun, a ne njezin.



BOLJELO JE Kad si je vukla za kosu, kad si je grebala noktićima, kad si je grizla dok te je dojila, kad si je lupala u rebra još dok si bila u trbuhu, kad si natjerala njezino tijelo da se grči u agoniji dok vas je rađala… svaki put je boljelo.

UVIJEK SE BOJALA Od trenutka začeća, činila je sve što je u njezinoj moći da te zaštiti. Ona je postala mama medvjedica. Ona nije željela dati nikome da te drži (iako je popustila), da te slučajno ne bi ispustili, a srce joj je zastalo kad si napravila prve korake.



Kad si počela izlaziti, ostajala je budna da te dočeka (čak i ako se pravila da spava) i dizala se rano kako bi te budila za školu. Sa svakim ogrebanim koljenom bila je uz tebe i bila je spremna maknuti svaki ružni san. ONA ZNA DA NIJE SAVRŠENA Ona je svoj najgori kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad se mrzi zbog njih. A najstroža je prema sebi kad je riječ o tebi.

Željela je biti savršena mama, ne učiniti ništa krivo, ali budući da je samo čovjek, griješila je. I vjerojatno si još danas pokušava oprostiti neke od tih pogrešaka. Voljela bi da se može vratiti u prošlost i ispraviti neke stvari, no ne može, pa budi blaga prema njoj jer je učinila najbolje što je tad znala.

GLEDALA TE DOK SPAVAŠ Bilo je noći kad je bila budna do tri ujutro moleći se da napokon zaspeš. Jedva je držala otvorene oči dok ti je pjevušila i molila da napokon zaspeš. Tad, kad si napokon zaspala, legla bi pored tebe i na tren bi je napustio umor kad bi vidjela tvoje anđeosko malo lice, iskusivši više ljubavi nego što je mislila da je moguće.

NOSILA TE DULJE OD DEVET MJESECI Jer si je ti trebala. Tako da je to i učinila. Naučila te je držati u naručju dok kuha, čisti, jede, čak i dok spava. Jer to je bio jedini način na koji je nekad mogla zaspati. Bila bi umorna, boljela bi je leđa, no držala bi te jer si željela biti uz nju. Mazila te, voljela, ljubila i igrala se s tobom. A ti si bila sigurna i voljena u njezinim rukama.

SLOMILO JOJ SE SRCE SVAKI PUT KAD SI SE RASPLAKALA Nije bilo tužnijeg zvuka od tvog plača ni toliko užasnog prizora kao kad bi se niz tvoje obraze kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njezinoj moći da te smiri, a kad ne bi mogla zaustaviti suze, srce joj bi se slomilo u milijun komadića.

STAVLJALA TE NA PRVO MJESTO Mogla je izdržati bez hrane, tuširanja i sna. Uvijek je tvoje potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi cijeli dan kako bi se brinula o tebi i na kraju dana ne bi imala energije za sebe. No sljedeći dan bi se probudila i ponovila sve ispočetka jer si joj ti toliko značila.

SVE BI PONOVILA Biti majka je jedan od najtežih poslova na svijetu, to će te ponekad dovesti do ruba snage i živaca. Plačeš, boli te, trudiš se, ne uspijevaš, radiš i učiš. Ali uz to iskusiš i više sreće nego si mislila da je moguće i osjećaš da će ti ponekad srce puknuti od silne ljubavi. Unatoč boli, tuzi, dugim noćima i ranim jutrima, ona bi opet sve to ponovila jer si ti to zaslužila. Tako da sljedeći put kad je vidiš, reci mami hvala i neka zna da je voliš. Vjeruj nam, to je nešto što joj ne možeš reći previše puta.

Pokreće Blogger.