Pravila za život kanadskog psihologa: "Sredi svoju kuću pre nego što počneš da kritikuješ svet"

Jordan Peterson jedan od najpoznatijih kanadskih psihologa otkriva 12 pravila za dug i srećan život


1. Stoj uspravno i zabaci ramena Kao posledica kompleksnosti našeg nervnog sistema, nekada je prosto lakše početi od nekog jednostavnijeg, ali sličnog, kao što je nervni sistem jastoga. Istraživanjem hijerarhije dominacije kod jastoga zaključeno je da je količina izlučenog serotonina usko i proporcionalno povezana sa visinom položaja u društvu.

U ogromnoj većini slučajeva, ovi podaci su isti kod ljudi. Kada stojimo uspravno i zabačenih ramena — lučimo veću količinu serotonina, što direktno utiče na našu odlučnost i doslednost pri postizanju naših ciljeva. Naravno, poenta nije sasvim jednostavna koliko i pravilo i konkretan primer.Pouka ovog poglavlja je svakako dublja. Ako imaš sliku osobe koja želiš da postaneš — ponašaj se kao ta osoba. Radi ono što te čini jačim. 2. Tretiraj sebe kao da si osoba do koje ti je stalo Ako neko zna naše mane, greške i gluposti, to smo mi sami.

Posledica tog znanja je podsvesno umanjena briga prema sebi. Jordan Peterson kaže u šali da poznaje ljude koji bi brže kupili lek svom psu nego sebi. Dakle drugo pravilo je obrtanje onog vrlo poznatog - čini drugima što želiš sebi.Poboljšanje sebe nije samo pravo, već obaveza koja može imati ogroman uticaj, kako na pojedinca, tako i na društvo. Kroz život svi imaju ogromne poteškoće, koliko god delovale pojedinačno i neponovljivo. Jordan Peterson uz ovo pravilo voli da doda pouku iz Biblije - Voli grešnika, ali mrzi greh.

3. Sprijatelji se sa ljudima koji ti žele sve najbolje Jeste li nekad imali dobru vest koju ste podelili sa prijateljem, a kao odgovor niste dobili Bravo! ili Super! već priču o tome kako se tom prijatelju nekad desilo nešto dobro? Ili još apsurdnije — Kako se nekad nekome koga poznaje desilo nešto dobro?

Ako je razmišljanje Jordana Petersona ispravno, takav prijatelj nije dobar. Dobar prijatelj podržava napredak koji vodi ka cilju koji pokušavate da postignete. Podržavanjem poroka i ostalog samodestruktivnog ponašanja se bave loši prijatelji koji svojim nihilizmom ili prosto neuspehom, žele i ljude oko sebe da povuku ka dole.

Zaključak, dobar prijatelj je onaj koji se iskreno raduje tvom uspehu. 4. Poredi se sa sobom od juče, a ne sa nekim drugim od danas U životu sretnemo neverovatan broj ljudi i veoma su velike šanse da je svaki pojedinac u nečemu bolji od nas. Poređenje sa drugim ljudima nije produktivno i vodi ka ogorčenosti.

Treba pronaći ideal koji će imati ulogu sudije naših dela u životu. Svakog dana treba da se zapitamo Šta mogu danas da uradim, čime ću postati bolji nego što sam juče bio? Tvoj život je na više hiljada načina drugačiji od bilo kojeg tuđeg. Prosto, ako želiš da budeš veoma bogat, ne trudi se da budeš Bill Gates, već zamisli sebe bogatog i teži svakog dana ka tome.

Jordan Peterson takođe savetuje da cilj treba podeliti na više manjih ciljeva, tako da mogu biti dostignuti relativno lako, a da ipak budu dovoljno veliki da pružaju potrebno zadovoljstvo. Poput deteta koje počinje sa bauljanjem, pa korak ili dva, sve dok ne počne da hoda normalno.

5. Ne dozvoli deci da rade nešto što će te naterati da ti se ne sviđaju Ovaj savet za roditelje zvuči daleko čudnije nego što zapravo jeste. Iz ličnog iskustva, kao iz iskustva stečenog psihoterapijom, Jordan Peterson smatra da je vrlo naivno reći Ne može da se desi da mi se ne sviđa moje dete!

Neke od najstrašnijih mrguda slatko dete može da razneži, ali naravno ne ako uvek bez prestanka vrišti. Ono što je pametno uraditi, jeste da učite dete da se ponaša pristojno i da privlači pažnju društva na dobar način. Takav način socijalizacije će mu otvoriti mnoga vrata u životu i svakako će uticati pozitivno na razvoj njegove ličnosti.

6. Sredi svoju kuću pre nego što počneš da kritikuješ svet Jordan Peterson smatra prebacivanje sopstvene krivice na kolektivnu krivicu društva stvara ozlojeđenost prema svetu i zaustavlja pravi, lični napredak. Postavi sebi temelj, sopstvenu podlogu na kojoj ćeš da stojiš — U suprotnom, neko dugi će to uraditi umesto tebe. Napredak do sopstvenih ciljeva nije magija, to je unapređivanje sebe.

7. Teži ka nečemu značajnom (a ne isključivo korisnom) Kada neko kaže da je svrha života biti srećan, blago rečeno, autor ove knjige ima izuzetno neslaganje s tim. On smatra da je takvo razmišljanje fundamentalno pogrešno i najradije to objašnjava muzikom — vesela melodija koju čujete čekajući na telefonu ili u liftu nikako ne može biti bolja od tragične sonate Betovena. Shodno tome, tražite dubinu i značaj, a ne puku površnu sreću.

Izvor: kultivisise.rs

Pokreće Blogger.