Obratite pažnju na simboliku: Cvijeće koje se ne poklanja dragim osobama

Plava boja znači vjernosti i sanjarenje, narandžasta ponos i energiju, ljubačasta boja predstavlja nježnost dok je bijela simbol nevinosti


Supruga, majka, sestra, komšinica i koleginica zahtevaju različite vrste cveća kao poklon. Iako mnogi ne znaju svaki cvet koji nekome poklonite nosi određeno značenje i poruku. Zato, kada poklanjate cveće voljenoj osobi obavezno obratite pažnju pa to koju simbiku ima kako se ta osoba ne bi uvredila i stekla pogrešno mišljenje.

Za početak, značenje cveća možemo da posmatramo premo boji, tako da treba da znate da plava boja znači vernosti i sanjarenje, narandžasta ponos i energiju, ljubačasta boja predstavlja nežnost dok je bela simbol nevinosti. Crvena znači ljubav i lepotu, zelena razumevanje, žuta ljubomoru.



Magnolija - Znači dostojanstvo i otmenost. Ako je bele boje onda označava nevinost, ako je ružičast onda znači stidljivost i najčešće se poklanja devojkama. Ali pazite, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Po starom verovanju magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Ljiljan - Označava beskrajnu lepote, sreću, besmrtnosti, čistoću i spas. Veoma je čest na venčanjima, jer po verovanju simbolizije biranje voljenog bića. Beli ljiljan znači nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.



Orhideja - Znači želja za uspehom i posebnost. Takođe simbolizuje ljubav, lepotu, romansu i želju za intimnošću. Ona se često poklanja bolesnicima i porodiljama kako bi im se poželeo brzi oporavak. Predstvalja i želju za uspehom u karijeri.

Hortenzije - Predstavljaju srdačnost, a poklanjaju se kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se često nose na groblje i prilikom izjave saučešća. Đurđevak - Simbol rađanja, strpljivosti, i praktičnosti.

Suncokret - Ovaj cvet je simbol za snagu, ponos, divljenje i obožavanje. Takođe, može da znači i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da joj se potpuno posvetite. Božur - Simbolizuje čast i bogatstvo, kao i srećan brak i napredak

Ruže - Cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje ima široka značenja. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada mogu da označavaju i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele znače čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, mogu da budu simbol veselja, ali i neverstva i ljubomore.

Ruže bez trnja mogu da označavaju ljubav na prvi pogled. Kada žena pokloni muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti. Narandžaste ruže su simbol žudnje i opčinjenosti, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže su znak želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Izvor: stil.rs

Pokreće Blogger.