35 drevnih japanskih mudrosti: " Kada pitaš sram te je minut - Kada ne znaš sram te je čitavog života"

Stranci vjerovatno satima mogu govoriti o tajanstvenoj i neprobojnoj prirodi japanske kulture.


Ono što je najfascinantnije i zadivljujuće za ovu zemlju možda je činjenica da, uprkos tome što su prigrlili moderno, i neizmjernim tehnološkim dostignućima, njeni narodi i dalje održavaju vrlo snažne veze sa svojim korijenima i drevnim tradicijama. Možda se ovdje nalazi korijen prosvjetljenja.

Da bi vam pomogli da dobijete malo više uvida u kulturu ove fascinantne i duboko mudre nacije, donosimo vam 35 antičkih japanskih izreka. 1.Ako se problem može riješiti, onda nema svrhe da se brinete.Ako se ne može riješiti onda je beskorisno da se brinete.



2. Dok razmišljate, djelujte. Kada to učinite prestanite razmišljati. 3. Ne zadržavajte ono što odlazi; nemojte otjerati ono što dolazi. 4. Brzo – to je polako ali bez prekida. 5. Bolje je biti neprijatelj dobrog čovjeka, nego prijatelj lošeg. 6. Da nije običnih ljudi ne bi bilo ni velikih.

7. Ko jako želi da se popne, naći će način da napravi merdevine. 8. Muž i žena treba da su kao ruke i oči: kada ruke bole - oči plaču; a kada oči plaču - ruke biršu. 9. Sunce ne zna ko je pravedan, ko nije. Ono sija i daje toplinu svima. 10. Žaba u bunaru ne zna veličinu mora.



11. Dug put uvijek počinje kratkim. 12. Ko pije, ne zna o štetnosti vina; ko ne pije, ne zna o njegovoj koristi. 13. Mač uvijek treba nositi, makar zatrebao samo jednom u životu. 14. Lijepo cvijeće ne donosi dobar plod. 15. Tugu, kao pocijepanu haljinu, treba ostaviti kod kuće.

16. Niko se nije spotakao ležeći u krevetu. 17. Kad je neko zaljubljen, čak i ožiljci od malih boginja lijepi su poput rupica na obrazima. 18. Jedna lijepa riječ može te grijati tri zimska mjeseca. 19. Budalama i ludacima skloni se sa puta. 20.Ako crtate grane treba da čujete dah vjetra.

21. Provjerite sedam puta prije nego posumnjate u nekoga. 22.Uradite sve što možete, a ostalo prepustite sudbini. 23. Pretjerana iskrenost se često graniči sa glupošću. 24. Sreća će uvijek doći u kuću punu smijeha. 25. Onome ko izdrži samo pola sata duže od svog protivnika, pripada pobjeda.

26. Kad kamen bude plutao, lišće će potonuti. 27. Čak i majmuni mogu pasti sa svojih grana. 28. Hladan čaj i hladan pirinač se mogu podnijeti; ono što se ne može podnijeti su hladan pogled i hladne riječi. 29. Ko ne uđe u tigrovu pećinu, neće nikad vidjeti njegovo mladunče.

30. Ako žena nešto želi, popeće se na planinu da to dobije. 31. Kada pitaš sram te je minut, kada ne znaš sram te je čitavog života. 32. Savršena vaza nikad nije izlazila iz ruku lošeg majstora. 33. Zemlja ojača poslije kiše. 34. Najdublje rijeke bešumno teku. 35. Ako odlučite krenuti na svoje putovanje, bićete sami hiljadu kilometara.

infpult.info / Tamara

Pokreće Blogger.